Nemci bace hrane za po 1.000 evra

Svaki građanin Nemačke baci godišnje u proseku 82 kilograma hrane, a najmanje 65 odsto od toga su namirnice koje bi još mogle da se koriste.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 14.03.2012.

19:22

Default images

Prema navodima studije, privatna domaćinstva, hoteli, restorani i industrija godišnje bace u smeće 11 miliona tona životnih namirnica.

Kako se navodi u studiji, najveći deo hrane (61 odsto) baca se u domaćinstvima, potom u restoranima i kantinama, te u industriji.

Od oko 82 kilograma hrane, koliko svaki Nemac u proseku godišnje baci, 65 odsto čine potpuno ili delimično upotrebljive namirnice čija je vrednost oko 235 evra. To znači da četvoročlana porodica godišnje baci hranu u vrednosti od 940 evra. Za čitavu zemlju to znači bačene namirnice u vrednosti od 21,6 milijardi evra, što Ministarstvo poljoprivrede u saopštenju naziva "rasipništvom koje se može izbeći".

Količina hrane koja se godišnje u Nemačkoj baci mogla bi da se natovari u 275.000 kamiona zapremine od 40 tona, a oni bi, jedan iza drugog, činili kolonu dugu 4.500 kilometara, što je udaljenost od Berlina do Novosibirska.

Savezno ministarstvo za poljoprivredu i zaštitu potrošača rezultate studije sada želi da iskoristi kao osnovu za pokretanje kampanje "Previše dobro za kontejner" kojom građani treba da se podstaknu da manje bacaju hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: