Britanija izdaje "večne" obveznice?

Ministarstvo finansija Velike Britanije, sa reputacijom mirne luke za ulaganje, razmatra emitovanje državnih obveznica sa periodom dospeća dužim od 100 godina.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

17:47

Default images

Cilje je da se iskoriste sadašnje niske kamatne stope radi sniženja troškova opsluživanja duga u budućnosti, saopštili su vladini izvori.

Suvereni dug Velike Britanije za sada je na nivou od 65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prinosi državnih obveznica su na istorijskom minimumu.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn priprema se za brojne sastanke sa ekspertima i investitorima, kako bi razmotrio potencijalnu tražnju superdugoročnih ili čak takozvanih "večnih obveznica" bez fiksiranog roka dospeća, koji emitent samostalno određuje.

Vladina služba za upravljanje dugom će sledeće sedmice početi konsultacije o tim super-dugoročnim i večnim obveznicama koje nikada neće biti otplaćene, ali će zauvek biti opterećene kamatama.

Britanija već ima iskustva sa plasmanom super-dugih obveznica - stogodišnji bondovi su emitovani početkom 20. veka posle Prvog svetskog rata.

Državne obveznice Velike Britanije imaju prosečan rok dospeća od deset godina, što je bezmalo dvostruko duže od obveznica većine razvijenih zapadnih zemalja, zajedno sa SAD. Najduži period dospeća britanskih vladinih obveznica trenutno iznosi 50 godina.

Investitorska tražnja britanskih vladinih obveznica je velika zahvaljujući vladinim naporima za smanjenje duga i izbegavanje duboke krize koja je zahvatila evrozonu.

Tražnju britanskih obligacija podstakla je Banka Engleske svojim programom kupovine aktiva, poznatim kao kvantitativno labavljenje, čiji je cilj pružanje podrške ekonomskom rastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: