Grčka ukida 40.000 lažnih penzija

Grčka će ukinuti 40.000 lažnih penzija, jer vlasti u Atini nastoje da suzbiju preterane budžetske izdatke koji su doveli zemlju na ivicu bankrotstva.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

15:30

Default images

Ministar rada Jorgos Kutrumanis je upozorio da bi legitimne penzije, koje su u poslednje dve godine već skresane čak i 40 odsto, mogle biti dalje smanjene ukoliko Grčka ne uspe da se izbavi iz petogodišnje recesije.

"Ukoliko se ova recesija nastavi i 2013, 2014, 2015, niko ne može očekivati da ćemo imati isti nivo plata i penzija", rekao je Kutrumanis.

Vlada Grčke nastoji da ograniči preterane izdatke na socijalnu zaštitu u okviru opšteg programa stroge štednje koji su zvaničnoj Atini naložili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pošto je ta članica zone evra gotovo bankrotirala 2010.

Temeljno ispitivanje javnih izdataka iznelo je na videlo dugogodišnje velike zloupotrebe u korišćenju raznih vidova državne pomoći, često u dosluhu sa zaposlenima u državnim službama.

Danas je pred sud izvedeno sedmoro ljudi zbog navodnih prevara u najvećem grčkom penzionom fondu IKA. Policija je saopštila da su neki od osumnjičenih koji su radili u IKA koristili vlastite pozicije za izvlačenje koristi za sebe i članove svojih porodica.

Te prevare su koštale IKA najmanje šest miliona evra u periodu od osam godina, ukazala je policija, dodavši da je u pretresu kuća optuženih pronađeno više od 960.000 evra u gotovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: