Rubini: Rat, nafta 200 USD, haos...

Ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da bi cena nafte mogla da skoči na 200 dolara po barelu ukoliko zarate Izrael i Iran.

Svet

Izvor: business.hr

Sreda, 14.03.2012.

11:12

Default images

To bi, kako je ocenio Rubini, dovelo do potpunog haosa na tržištu.

"Poslednje tri velike globalne recesije bile su uzrokovane geopolitičkim šokom na Bliskom istoku, koji je vodio velikom rastu cena nafte", kazao je Rubini, poznat pod nadimkom Dr Propast.

Njegov sugovornik politikolog Ian Bremer ipak smatra kako su male šanse da dođe do tog rata, makar do američkih izbora u novembru.

Prema njegovim riječima, Obamina administracija ne želi da se upušta u vojni napad na Iran. On takođe smatra kako ni Netanjahu ne razmišlja o napadu, već se samo pretvara.

Rubini razvoj situacije u Evropi opisuje kao "železničku nesreću koja se odigrava na usporenom snimku", a Bremer Kinu kao "automobil koji juri po putu i nailazi na zavoj, a volana nema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: