Grčkoj najveći otpis dugova ikada

Grčka je sprovela najveći otpis dugova u istoriji, pošto je zamenila veliku većinu starih obveznica kod privatnih kreditora za nove s upola manjom vrednošću.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.03.2012.

16:39

Default images

Grčko ministarstvo finansija saopštilo je da su zamenjene obveznice izdate po grčkom zakonu ukupne vrednosti 177,2 milijarde evra. Manji deo obveznica vredan 28,5 milijardi evra i izdat po stranim zakonima, biće zamenjen u predstojećim nedeljama. Vlasnici grčkih obveznica su dobili nove obligacije čija nominalna vrednost odgovara 31,5 odsto nominalne vrednosti razmenjenog duga, plus 24-mesečne zapise Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, iz kojeg se spasavaju finansijski ugrožene članice evrozone.

Investitori su takođe dobili takozvane "odrezane obveznice", vezane za grčki ekonomski proizvod, u količini jednakoj nominalnoj vrednosti novih obveznica.

Zamena dugova otvara mogućnost da Grčka dobije drugi međunarodni paket pomoći koji bi ove nedelje trebalo da finalizuju ministri finansija 17 članica evrozone.

Bez ove zamene i 130 milijardi evra pakta pomoći, Grčka bi mogla da zapadne u stečaj za manje od dve nedelje kada dođu na red rate za otplatu 14,5 milijardi evra duga. Iako je zamenom otpisano 105 od 368 milijardi evra duga, što će dati Atini prostor za mere štednje, mnogi analitičari smatraju da je grčki dug i dalje neodrživ.

Zamenu duga je prošle nedele prihvatilo 83,5 odsto privatnih kreditora, koji će izgubiti više od 70 odsto vrednosti starih grčkih obveznica.

Grčka na tržištu može da uzima novac samo s ogromnim kamatama, a od maja 2010. preživljava zahvaljujući prvom međunarodnom paketu pomoći od 110 milijardi evra.

Iako je dobila više od 70 milijardi od prvog paketa i usvojila više mera štednji, Grčka nije mogla da otplaćuju svoje dugove usled duboke recesije u koju je zapala njena privreda.

Junker: Konačna odluka u sredu

Vlasti zemalja-članica evrozone mogle bi da daju konačno odobrenje za drugi paket za spasavanje Grčke u sredu, rekao je predsednik evrozone Žan-Klod Junker.

"Mislim da će radna grupa evrozone doneti konačnu odluku u sredu. Ne sumnjam da će drugi paket pomoći biti odobren", kaže on.

Prethodno se očekivalo da će konačno odobrenje za paket finansijske pomoći za Grčku od 130 milijardi evra biti doneto na današnjem zasedanju evrogrupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: