Srbija industrijski centar Balkana

Predsedik Srbije Boris Tadić se nada da će u naredne dve godine još jedan veliki svetski proizvodjač automobila doći u Srbiju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 09.03.2012.

08:33

Default images

Tadić je dodao da bi zajedničko ulaganje sa Fijatom i proizvodnja novog modela Fijat 500L trebalo da pomogne u dovođenju stranih investitora.

Tadić je u razgovoru za list Vol Strit Džornal istakao da očekuje da Srbija počne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji do kraja ove godine, pošto je dobila status kandidata početkom ovog meseca. "Ali, nikad se ne zna. Na EU je da odluči", dodao je predsednik Srbije. Ugledni njujorški dnevnik navodi da je kraći intervju sa Tadićem napravljen tokom promocije novog Fijatovog modela na prestižnom salonu automobile u Ženevi.

U tekstu se ističe uspeh koji je Srbija postigla dovođenjem Fijata u Kragujevac, uz ocenu da je Srbija na taj način postala industrijsko središte na Balkanu.

List navodi da će proizvodnja Fijata 500L početi u maju i da bi do poslednjeg tromesečja 2012.godine on trebalo da se nađe na evropskom tržištu.

Predviđeno je da sledeće godine počne njegov izvoz i u Sjedinjene Američke Države, navodi Vol Strit Džornal.

Njujorški dnevnik piše da fabrika u Kragujevcu ima kapacitet da proizvede 200.000 vozila godišnje i da bi taj broj kasnije mogao da dostigne 300.000 automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: