SAD: Fijat 500 L auto na steroidima

Mediji u SAD pišu o novom „fijatu” sa napomenom da se proizvodi u obnovljenoj fabrici u Srbiji, ali ga ne dovode u vezu sa neuspešnim projektom Jugo Amerika.

Svet

Izvor: Blic

Četvrtak, 08.03.2012.

22:52

Default images

Vest plasiraju u kontekstu opštih kretanja u automobilskoj industriji i poteza njenih glavnih aktera.

„Fijat 500 L” će, prema „Njujork tajmsu”, na američko tržište stići iduće godine. Prodavaće se pod krovom „Krajslera”, čiji je „Fijat” većinski vlasnik (58 odsto), ali u posebnoj dilerskoj mreži koja se tek stvara i koja sada prodaje samo nekoliko verzija modernog „fiće”, „fijata 500”. Automobil iz Kragujevca ovde je ocenjen kao „fijat 500 na steroidima”, koji će se nadmetati u takozvanoj MPV kategoriji (višenamenski automobili), u segmentu tržišta koje je prema oceni „Volstrit džornala” treće po veličini u Evropi (gde je lane prodato 1,6 miliona takvih automobila), ali koje je „prenatrpano”.

„Fijat” u ovoj kategoriji već ima dva auta („multipla” i „kubo”), ali, zaključuje bloger tog visokotiražnog poslovnog dnevnika, „pravljenje 500 L sa četvora vrata u Srbiji, gde su plate samo četvrtina onih u Italiji, kao i vladine poreske olakšice i subvencije, pomaže da se smanje troškovi”.

„Ju-Es tudej” smatra da je glavni mamac „fijata 500 L” njegova veličina, jer bi mogao da se kvalifikuje kao porodični automobil „za one koji ne zakeraju zbog teskobe”.

Uprkos tome što dolazi iz Srbije, novi „fijat” niko ne dovodi u vezu sa propalim projektom „Jugo Amerika”, što je dobro, jer bi svaka asocijacija u tom pogledu bila loš marketing. „Jugo” je ovde, posle neslavnog kraja zajedničkog poduhvata kontroverznog biznismena Malkolma Briklina i „Zastave”, sinonim za loš proizvod o kome postoji impresivna kolekcija viceva i ima reputaciju „najgoreg auta u istoriji” (naslov knjige o „jugu” ovde objavljene 2010).

Povodom ženevske smotre automobila, američki mediji se bave situacijom u evropskoj automobilskoj industriji, pri čemu ih, razumljivo, najviše interesuje poslovna sreća njihovog igrača na tom terenu, „Dženeral motorsa”, čiji su evropski brendovi „opel” u Nemačkoj i „voksal” u Velikoj Britaniji.

Evropski biznis „Dži-Ema” prošle godine je uknjižio gubitak od 700 miliona evra i pojas za spasavanje sada vidi u savezu sa „Pežo-Sitroenom”, postajući, sa sedam odsto uloga, drugi po veličini pojedinačni akcionar, posle porodice Pežo čiji je udeo sa 31 sveden na 25 procenata.

To savezništvo je donekle pokvarilo planove Serđa Markionea, koji traži trećeg partnera za „Fijat”, kome takođe ne cvetaju ruže u Evropi. Profitabilnim ga održava alijansa sa „Krajslerom”, koji se na američkom tržištu gotovo fantastično oporavio: prošle godine je imao porast prodaje od čak 36 odsto.
Automobil koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu američki “Volstrit džurnal” naziva “šansom ‘Fijata’ da se vrati na put profita na evropskom tržištu”. Ovaj list navodi da se radi o automobilu “idealnom za mlade porodice”.

Američki list navodi da je 500L „Fijatov“ adut u žestokoj borbi sa „Pežoom“, „Opelom“ i „Fordom“ na evropskom tržištu, gde profiti opadaju. „Fijat“ je, zajedno sa „Ferarijem“ i „Maseratijem“, imao na evropskom tržištu operativni gubitak od 500 miliona evra, a analitičari navode da bi ulazak na tržište monovolumena modelom 500L mogao da ubrza oporavak italijanske fabrike u Evropi.

Tržište manjih monovolumena je treće u Evropi, sa 1,6 miliona prodatih vozila godišnje, navode u “Volstrit džurnalu”. Ovaj list piše da će niži troškovi proizvodnje u Srbiji biti značajan činilac u boljem poslovanju „Fijata“, te da se zbog toga ova kompanija opredelila da novi model proizvodi baš u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: