Stariji od 60 godina najbolji kupci

Oglašivače, trgovačke lance i proizvođače očekuje zaokret sa postojeće strategije obraćanja mladima prema zadovoljavanju potreba kupaca starijih od 60 godina.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

16:12

Default images

Prema istraživanju konsultantske kuće AT Kearnei pod nazivom "Ko su zreli potrošači i što oni žele" koje je sprovedeno u više od 23 zemlje sveta pokazuje veliko nezadovoljstvo zrele grupe potrošača.

Oni ističu kako kompanije svoje proizvode i marketinške strategije fokusiraju na mlađu populaciju, a premalo pažnje posvećuju upravo njima. Istovremeno, zbog pada stope nataliteta i produženog životnog veka, osobe starije od 60 godina predstavljaju najbrže rastuću grupu u svetu te imaju jaku kupovnu moć, a njihov bi broj do 2040. godine mogao dosegnuti 1,3 milijarde.

A.T. Kearneievo istraživanje pokazuje kako su neki od glavnih izvora nezadovoljstva zrele grupe potrošača kretanje kroz velike supermarkete, visoke police, neadekvatno pakovanje proizvoda, mala slova na proizvodima i nedostatak prostora za sedenje u dućanima.

Istovremeno, zreliji potrošači sve više koriste mobilne telefone i Internet, te kupuju online.

Jasmina Banda, konsultant u A.T. Kearnei, najavljuje značajne promene:

"Zreli potrošači traže simpatije i pomoć, ali ne žele da budu tretirani kao stari i nesposobni. Oni kupuju drugačije kategorije proizvoda od onih mlađih. Takođe su spremni da potrošite više svog prihoda na hranu i piće te zdravlje, a manje na odeću i prevoz. Istovremeno dve trećine naših ispitanika koristi mobilne telefone, skoro polovina Internet, a njih trećina ima profil na socijalnim mrežama. Za trgovačke lance to znači da će morati da prilagodite komunikaciju i prodaju preko Interneta starijim kupcima, fokusirati se na manje dućane gde kupci mogu doći i pešice, uvesti dodatni prostori za sedenje u trgovinama, redizajnirati proizvode i pakovanja, zaposliti prijateljski raspoloženo osoblje i slično. "

U budućnosti se očekuje bliska saradnja proizvođača, trgovaca i oglašivača kako bi na adekvatan način zadovoljili želje i potrebe starije grupe kupaca, redizajniranjem proizvoda i iskustva kupovine unutar lanca vrednosti, kao i na nivou čitave industrije definisanjem novih normi i standarda nužnih za zdravo i sretno starenje , navode iz AT Kearnei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: