Kina zajmi drugima, ali u juanima

Kina bi mogla da počne da odobrava zajmove u kineskim juanima članicama neformalne grupacije BRIKS- Brazil, Rusija, Indija Kina i Južnoafrička Republika.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

15:49

Default images

Kineska razvojna banka je spremna na potpisivanje odgovarajućeg memoranduma o razumevanju s ostalim zemljama BRIKS na samitu te grupacije u Nju Delhiju 29. marta, naveo je FT, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema tom memorandumu, Razvojna banka Kine bi mogla da odobrava zajmove u kineskoj valuti. Ranije je ta banka kreditirala strane uzimoce zajmova po pravilu u američkim dolarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Memorandum takođe predviđa da razvojne banke i drugih članica BRIKS mogu da odobravaju kredite u nacionalnim valutama.

Potpisnice memoranduma će biti ruska "Vnješekonombanka", brazilska BNDES, indijska "Eksport-import banka" i "Razvojna banka" Južnoafričke Republike.

FT ukazuje da takva odluka može da stimuliše razvoj trgovine između članica BRIKS i da poveća ulogu juana u međunarodnim finansijskim obračunima.

Kineski juan, koji se zvanično naziva renminbi (narodni novac), nije konvertibilan i u skladu s tim nije međunarodna rezervna valuta.

Rusija i Kina, bez obzira na to, već nekoliko godina rade na povećanju uloge juana i rublje u međusobnim trgovinskim obračunima.

Te dve zemlje su poslednja ograničenja u međusobnoj trgovini u rubljama i juanima ukinule 23. novembra 2010, kada su potpisale protokol o izmenama sporazuma o trgovinsko-ekonomskim odnosima iz 1992.

Taj sporazum je predvidjao obračune u trgovini izmedju Rusije i Kine u konvertibilnoj valuti, a dodatni prokol je omogućio neograničeno obavljanje trgovinskih operacija u nacionalnim valutama.

Ruska centralna banka i Narodna banka Kine su u junu 2011. potpisale specijalni sporazum o obračunima i plaćanjima u nacionalnim valutama.

Taj dokument daje mogućnost da se obračuni u ruskim i kineskim bankama obavljaju ne samo u slobodno konvertibilnim valutama, već i u juanima i rubljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: