Profit BMW-a potukao sve rekorde

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je rast profita od 51 odsto minule godine, na 4,9 milijardi evra (6,43 milijarde dolara).

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2012.

13:54

Default images

Ukupna prodaja kompanije povećana je za 14 odsto, na 68,82 milijarde evra.

Uprava grupacije najavila je da će povećati dividendu i isplate akcionarima na 2,3 evra po deonici, sa 1,3 evra u prethodnom periodu, prenele su agencije.

Izvršni direktor BMW-a Norbert Rajthofer izjavio je da je kompanija lane postavila nove rekorde u prodaji vozila, prihodu i profitu, čime su "više nego ispunjeni svi ciljevi" jer je to "bila najuspešnija godina u istoriji kompanije".

BMW i njegovi glavni konkurenti "Dajmler" i "Folksvagen" ostvarili su takođe veliku zaradu od izvoza automobila zahvaljujući privrednom oporavku SAD i snažnoj tražnji u Kini i na drugim tržištima u usponu.

Kompanija očekuje nastavak visoke stope rasta i u ovoj godini. BMW je povećao prodaju 14,2 odsto, na 1,669 miliona vozila, što je podstaklo lanjski prihod 13,8 odsto, na 68,821 milijardi evra.

Skupa sa vodećim BMW brendom, kompanija je obezbedila povećanje proizvodnje robnih marki "mini" i "rols-rojs", kao i motocikla. Prodaja brenda BMW porasla je 12,8 odsto, robne marke "mini" 21,7 procenata a "rols-rojsa" čak 30,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: