U EU ženama više preti siromaštvo

U svim članicama Evropske unije udeo žena u populaciji kojoj preti siromaštvo i socijalna izolacija, veći je od udela muškaraca.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.03.2012.

00:46

Default images

Prema podacima za 2010. godinu u 27 zemalja EU je živelo 62 miliona žena (24,5 odsto ukupne ženske polupacije) i 54 miliona muškaraca (22,3 odsto muškog stanovništva) kojima je pretilo siromaštvo i socijalna izolacija.

U napomeni statističke službe EU Evrostat se precizira da to predstavlja jednu od tri mogućnosti - rizik siromaštva, ozbiljna materijalna odricanja, život u porodici sa slabim stepenom zaposlenosti.

U svim državama članicama EU udeo žena kojima preti siromaštvo ili socijalna izolovanost, veći je od ekvivalentnog udela muškaraca. Najveća razlika zapažena je u Italiji (26,3 odsto žena prema 22,6 odsto muškaraca), Austriji (16,4 i 14,7 odsto) i u Sloveniji (20,1 i 16,5 odsto).

Najniža registrovana razlika je u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Mađarskoj, ispod jednog procenta između udela siromašnih žena i muškaraca.

U 27 zemalja EU prošle godine je živelo 257 miliona žena i 245 miliona muškaraca, odnosno 105 žena na 100 muškaraca.

Pripadnica lepšeg pola je bilo za oko 15 odsto više od muškaraca u Baltičkim zemaljama. U Estoniji i Letoniji na 100 muškaraca dolazi 117, a u Litvaniji 115 žena. Praktično izjednačen odnos polova je konstantovan na Kipru, u Švedskoj, Luksemburgu i na Malti, 101 žena na 100 muškaraca.

Nije lako ni ženama u Nemačkoj

Više žena radi honorarno u Nemačkoj u odnosu na gotovo sve druge zemlje EU, pokazali su danas objavljeni podaci nemačkog Zavoda za statistiku, Destatisa, nakon što je ranije istraživanje otkrilo da postoji velika razlika u primanjima između muškaraca i žena u toj zemlji.
Više od 45 odsto zaposlenih Nemica, starosti od 20 do 64 godine, radi samo nekoliko sati dnevno, dok evropski prosek iznosi 30,8 odsto, saopštio je Destatis.

Samo Holandija ima veći prosek od 74,7 odsto žena koje rade polovinu radnog vremena, dodao je Zavod, dan uoči međunarodnog praznika žena.

Žene u Nemačkoj žale se da su primorane da rade honorarno jer moraju da se brinu o deci i starijim članovima porodice, kao, između ostalog, i zbog nemogućnosti da pronađu posao sa punim radnim vremenom.

Prema izveštaju zasnovanom na podacima iz 2010, žene koje u Nemačkoj rade puno radno vreme imale su u proseku za 21 odsto manje plate u odnosu na svoje muške kolege. OECD je izračunao da ta razlika sad iznosi 16 odsto.

Žene su takođe zauzimale svega tri odsto direktorskih pozicija u nemačkim kompanijama, u odnosu na 38 odsto u Norveškoj i prosek zemalja OECD od deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: