Šojble: Evropa je na putu iz krize

Evropska unija je "na pravom putu" da reši dužničku krizu, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

20:02

Default images

"Nalazimo se u novoj fazi... Evropa je na pravom putu posle svih problema i poteškoća", rekao je Šojble.

Ministar je takođe poručio da Rim i Berlin "zajedno rade" i pohvalio reforme koje je premijer Italije mario Monti sproveo otkad je stupio na vlast u novembru.

"Današnji sastanak veoma je značajan kao priprema za buduće odluke na evropskom nivou" , ukazao je Šojble, dodajući da Evropa gradi "projekat za koji niko ne bi mislio da je moguć pre samo dve godine".

"Nadamo se da je ovo faza kojom ćemo izaći iz krize koja je započela u Grčkoj, i da ćemo otvoriti sezonu većeg privrednog rasta u Evropskoj uniji," izjavio je Monti.

Premijer Italije je naveo da je sa nemačkim ministrom razgovarao o budućem evropskom fondu za spas, Evropskom stabilizacionom mehanizmu, kao i o tome "kako da velike evropske ekonomije ponovo pronađu načine za ostvarivanje privrednog rasta".

Monti je Šojbleu obećao da će parlament u Rimu "veoma brzo" odobriti ustavni amandman o uravnoteženju budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: