Grčka na 24 časa do konačne odluke

Vlasnici grčkih obveznica moraju do četvrtka u 20 časova da odluče hoće li da otpišu polovinu potraživanja na ime dužničkih vrednosnih papira u svom vlasništvu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

19:44

Default images

To je ključni deo plana EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za spas Grčke od bankrota.

Investitori moraju da odluče hoće li da se priključe do sada nezableženom programu zamene obveznica vrednom oko 107 milijardi evra, koji je dogovoren nakon višemesečnih teških pregovora.

Prema dogovoru, od grčkih kreditora se traži da zamene stare obveznice ukupne vrednosti 206 milijardi evra novima, sa rokom dospijeća od 30 godina. Restrukturiranje ogromnog grčkog javnog duga od 350 milijardi evra takođe se zasniva na kreditu od 130 milijardi evra koji Atini moraju da pruže EU i MMF. Grčka je upozorila da 75 posto investitora mora da učestvuje u zameni obveznica ili će program biti otkazan, svega dve nedelje pre nego što na naplatu dospevaju stare obveznice vredne 14,4 milijarde evra, koje Atina nema odakle da isplati.

Otpis grčkog duga najveći je ikada pokušan. Nivo učešća privatnog sektora u otpisu povećan je na 53,3 posto, sa ranije predviđenih 50 posto, ali bi na bilansama stanja privatnih banaka mogao iznositi i 70 posto. Kompletan program ima za cilj smanjenje grčkog javnog duga na 120 posto 2020. godine, sa sadašnjih 160 posto.

"Otpis velikog dela grčkog duga trebalo bi da bude obavljen 'bez uzmicanja'", izjavio je komesar Evropske unije za ekonomska pitanja Oli Ren i dodao da bi "taj svop duga trebalo da se obavi bez poteškoća, s obzirom da je ta operacija finansijski privlačna za privatni sektor". Ren je rekao da je "rizik od eksplozije (evrozone) za nama", ali i da je recesija u zoni evra tu i da je "nezaposlenost zabrinjavajuća".

Inače, šest najvećih grčkih banaka je pristalo da učestvuje u ključnom sporazumu o zameni grčkog duga, što je od velikog značaja za vladu te prezadužene zemlje, s obzirom da se približava krajnji rok za prihvatanje svopa obveznica koji ističe u četvrtak, 8. marta, uveče.

Uključenje nekih od velikih banaka predstavlja olakšanje za grčke zvaničnike jer bi moglo da ubedi i manje vlasnike grčkih obveznica da pristanu na učešće. Grčke banke poseduju oko 45 milijardi evra vrednih grčkih obveznica koje su u privatnom vlasništvu, pri čemu je u posedu tih šest najvećih 97 odsto te sume.

Pet malih grčkih penzionih fondova izrazilo je protivljenje velikom otpisu duga koji treba da spreči bankrot te zemlje, a koji je prihvatilo nekoliko globalnih banaka. Tih pet fondova, koji uključuju penzije za samozaposlene, novinare i policiju, imaju u vlasništvu oko dve milijarde evra (2,7 milijardi dolara) vrednih grčkih obveznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: