Kina: Stranci eksploatišu radnike

Neke strane kompnaije u Kini eksploatišu svoje radnike prinuđavajući ih da rade prekovremeo ili im ne plaćaju dovoljno, kaže ministar rada Jin Veimin.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

16:17

Default images

U Kini se uskovitlao problem radnih uslova u fabrikama koje proizvodi Ejplove ajfone i ajpejde.

Ministar Jin je rekao da strane kompanije generalno poštuju zakone kada su u pitanju radnici, ali da problemi postoje.

"Kompanije stranih investitora su dale veliki doprinos ekonomskom razvoju Kine i odigrale pozitivnu ulogu", rekao je on. "Naravno, mi smo takođe primetili da postoje problemi u nekim kompanijama, na primer prekovremeni rad, male plate za neke radnike i nedostatak brige za ljude", rekao je Jin, ne navodeći imena kompanija.

On je kazao da će odgovarajući vladini uredi i sindikati povećati kontrolu i nadgledanje kada su u pitanju ti problemi. Firme u kojima se utvrdi da je prekršen zakon biće "detaljno ispitane i prema njima će se postupiti na odgovarajući način".

Kompanija Epl je izbila na loš glas u štampi posle vesti o smrtnim slučajevima i samoubistvima radnika u firmama koje u Kini rade za tog američkog giganta komunikacionih tehnologija.

Troje radnika Fokskona poginulo je u eksploziji prošle godine dok su polirali ajpejde, a grupe za zaštitu prava radnika navode da se 18 radnika u Foxconovim fabrikama u Kini ubilo ili pokušalo da ubije u 2010.

Prema izveštajima medija većina od 1,2 miliona zaposlenih u Fokskonu u Kini su angažovani na sklapanju Eplovih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: