Kina naginje ka potrošačkom društvu

Kineski potrošači će tokom ove decenije postati emocionalniji i individualniji nakon što se u toj zemlji izvrši zaokret od investicija ka potrošnji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

12:02

Default images

Prema istraživanju konsultantske grupacije "MekKinsi" pod nazivom “Upoznajte kineskog potrošača u 2020” se navodi da će potrošnja činiti oko 43 odsto kineskog privrednog rasta do 2020, u poređenju sa 33 odsto iz 2010, prenela je agencija AFP.

Diskreciona potrošnja će porasti za 13,4 odsto tokom istog perioda, što je zasnovano na ispitivanju oko 15.000 ljudi. “Razlika je u tome što će od sada potrošnja, a ne investicije, predstavljati pokretačku snagu” , kaže se u izveštaju.

Izveštaj predviđa velike promene u potrošačkom ponašanju u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, sa velikim posledicama po kompanije koje pokušavaju da iskoriste potencijal kineskog tržišta.

Više plate, urbanizacija i industralizacija, veća mobilnost stanovništva, poboljšano obrazovanje, politika jednog deteta i velike razlike između različitih regiona biće ključni faktori u određivanju budućih potrošačkih navika u Kini.

Broj relativno bogatih potrošača u domaćinstivima sa godišnjim prihodom od 16.000 dolara do 34.000 dolara će porasti sa šest odsto urbane populacije iz 2010. na 51 odsto u 2020.

U izveštaju se takođe navodi da će tokom ove decenije kineski potrošači više dozvoliti emocijama da vladaju njihovim izborima.

“Kako prihodi nastave da rastu, obrasci potrošnje će se okrenuti ka emocionalnom aspektu, u smislu ovo je nešto što “čini da se osećam dobro” , rekao je novinarima šef sektora robe široke potrošnje kompanije “MekKinsi” Maks Magni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: