Goldman Saks i Grčka - dva grešnika

Grčko zaduženje u jednoj od najvećih američkih banaka, Goldman Saksu, bila je skupa greška od samog početka koja je postepeno vodila eskalaciji dužnike krize.

Svet

Izvor: business.hr, Bloomberg

Sreda, 07.03.2012.

11:05

Default images

Bloomberg piše da je serija tajnih zajmova grčkoj vladi bila samo uvod u kasnije mahinacije u skrivanju pravog iznosa grčkog javnog duga kako bi se zavarale bonitetne agencije.

Sve je počelo 2001. godine kada je Grčka banci već bila dužna oko 600 miliona evra, na što je uzela dodatan zajam od 2,8 milijardi evra, kazao je Spiros Papanikolau koji je preuzeo upravljanje grčkim dugom početkom 2005. godine. Već do te godine grčki se dug Goldmanu popeo do 5,1 milijarde dolara. Papanikolau i njegov prethodnik Kristoforos Sardelis prvi put su izneli detalje akcije maskiranja grčkog duga kako bi izgledalo da ispunjava standarde Evropske unije. Pritom, navodi dvojac, Grčka nije imala pojma šta kupuje.

"Dogovor s Golman Saksom erotična je priča o dva grešnika", navodi Sardelis, koji je nadzirao grčki javni dug od 1999. do 2004. godine.

Primer skrojenih transakcija najbolje pokazuje opasnost kojoj se izlažu klijenti koji se upuštaju u kompleksne trgovine koje se vode bez obzira na stanje na tržištu i čije prinosi, kamate i ročnost nisu poznati.

Zamena obveznica

"Grčka je tipičan primer klijenta za kojeg se niko nije brinuo i koji je neslavno propao", kazao je Satiajit Das, autor knjige "Extreme Money". Samo na grčkom dugu Goldman je 2001. godine zaradio 600 miliona evra ili 12 odsto godišnje zarade. Velikim uspesima u kupovini dugova te godine se hvalio i Loid Blankfein, izvršni direktor te banke, čije su šeme bile nezamislivo kompleksne.

Naime, banka je zamenila starije grčke obveznice u dolarima i jenima za nove evropske obveznice. Posao je proknjižen po istorijski niskim kursevima kako bi se činilo da je ukupan dug smanjen, rekao je Sardelis.
Osim toga, primenjene su rate za zamenu koje nisu bile ni bliske tržišnim pa je sve govorilo da je ukupan nominalni dug smanjen.

Kada je u grčkoj eskalirala dužnička kriza, cena zamene i reprograma obveznica na tržištu skočila je na 15 milijardi evra, što je nekoliko puta viši iznos od iznosa dugovanja, a to je itekako odgovaralo poveriocu. Međutim, do danas niko iz Goldmana nije zvanično komentarisao profitabilnost tih transakcija.

Goldman: Sve po standardu Eurostata

Fiona Lafan, predstavnica za medije Goldmana u Londonu, kazala je samo kako su ugovori izvršeni u skladu sa standardima koje zahteva evropska statistička agencija Eurostat.

"Grčka je izvršila zamene duga kako bi smanjila odnos ukupnog duga prema BDP-u, što je Ugovor iz Mastrihta zahtevao od svih članica. Te zamene bile su samo jedna od tehnika kojom su se evropske zemlje poslužile da ispune Mastrihtski kriterijum", rekla je za Bloomberg Lafan.

Valutne zamene tako su omogućile Goldmanu da istorijski niskim kursevima preko noći "sakrije" 2 odsto grčkog duga. Od 2001. do 2005. godine, kada su počeli da rastu prinosi na grčke obveznice, dug Goldmanu se udvostručio.

Zbog dužničke krize Grčka je prošle nedelje od Evropske unije dobila drugi paket spasa vredan 130 milijardi evra. Ukupan dug te zemlje premašuje 160 odsto bruto domaćeg proizvoda te iznosi 305 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: