Niži rejting Rusije ako ne pripazi

Međunarodna rejting agencija "Fič" upozorila je na moguće sniženje kreditnog rejtinga Rusije, ukoliko vlast ne preduzme mere na konsolidaciji budžeta.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

08:35

Default images

Pre i za vreme predizborne kampanje, Putin je obećao ulivanje biliona rubalja u vojsku, zdravstvenu zaštitu, povećanje zarada i penzija.

"Fič" ocenjuje da bi ta obećanja mogla da koštaju osam odsto prognoziranog bruto domaćeg proizvoda tokom šest godina buduće vladavine Putina. "Visok tempo rasta troškova već je rezultirao povećanjem deficita nenaftnog budžeta Rusije na deset odsto BDP i rastom cene nafte za izbalansirani budžet na 117 dolara za barel u 2012. godini", piše Fič, prenosi agencija Rojters.

Ranije je agencija isticala da je izostanak progresa na smanjenju deficita nenaftnog budžeta na predkrizni cilj od 4,7 odsto BDP, jedan od faktora koji zadržava rejting Rusije na nivou "BBB".

Aktuelno visoke cene nafte štite državne finansije Rusije. Bez pooštravanja budžetske politike sa značajnim smanjenjem deficita nenaftnog budžeta, značajniji i dugotrajniji pad cena će najverovatnije izvršiti negativan pritisak na rusku ekonomiju i državne finansije što ce verovatno rezultirati smanjenjem rejtinga.

Fič ističe da Putin priznaje da su strukturne reforme neophodne kako bi se postigli bolji ekonomski rezultati i stimulisale investicije izvan naftnog sektora, ali za sada nije jasno da li će se ta obećanja pretočiti u konkretne mere.

"Pored političkog rizika, koji mora da se prati, ostaje i neizvesnost na koji način će Rusija sprovesti prelazak sa postojećeg političkog sistema na pluralistički model kao i na koji način će politička i poslovna elita zemlje reagovati na rastuće proteste srednje klase protiv politike Putina, koji će se sudeći po svemu, nastaviti i posle predsedničkih izbora", piše Fič.

Agencija je imala u vidu budžetske i političke rizike pri donošenju odluke o revidiranju prognoze suverenog rejtinga Rusije sa "pozitivnog" na "stabilni" u januaru, podseća Fič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: