Švajcarski poreski udar na strance

Švajcarska razmatra zakon prema kome treba da se malo povećaju porezi za oko 5.000 bogatih stranaca s pravom boravka u Švajcarskoj.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2012.

17:14

Default images

Levica u Švajcarskoj nastoji da se potpuno ukine sistem oslobadjanja poreza za strance, ukazujući da je taj sistem nepravedan prema Švajcarcima.

Prema nacrtu novog zakona, bogati stranci, koji ne smeju da imaju poslovne aktivnosti u Švajcarskoj, i dalje će moći da uživaju u njenom povoljnom poreskom sistemu, mada će možda plaćati malo veći porez.

Sistem fiskalnih olakšica je sve više osporavan u Švajcarskoj. Protivnici ukazuju na to da je nepravedan jer se odnosi samo na strance, i da je, pored toga, iznos koji oni treba da plaćaju nesrazmeran u odnosu na njihovo bogatstvo. Švajcarska vlada, svesna kritika poreskih obveznika, predložila je da se stranci više oporezuju, ali ipak ne suviše kako ne bi pobegli. Ti stranci donose oko 668 miliona švajcarskih franaka (556 miliona evra) godišnje u državnu kasu.

Sistem poreskih olakšica postoji skoro 150 godina u Švajcarskoj. Uveo ga je 1862. kanton Vo, gde se nalaze gradovi Vevej i Montre. Skoro svi švajcarski kantoni nude ovu mogućnost bogatim strancima, izuzev kantona Cirih i Šafuz, koji su ga ukinuli radi postizanja fiskalne jednakosti. Kanton Vo privlači najveći broj stranih bogataša.

Oni koji brane ovaj sistem fiskalnih olakšica kažu da to ne predstavlja privilegiju nego pragmatični način da se oporezuju imućni stranci.

Predsednica Švajcarske Evlin Vidmer-Šlumf, koja je i ministarka finansija, rekla je da bi novim poreskim optrećenjem prihodi zemlje od poreza mogli da se udvostruče, pod uslovom da bogati stranci ne pobegnu na druga, povoljnija mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: