Nemcima previsoke cene goriva

Cene benzina na nemačkim pumpama rekordno su visoke. Neki vozači stoga više ne koriste automobil nego voze bicikl ili putuju vozom.

Svet

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 06.03.2012.

10:44

Default images

Na nemačkim benzinskim pumpama vladaju potpuna tišina i mir. Nije ni čudo, uz cene goriva koje su se popele na više od 1,61 evra za litar supera.

Ipak, može biti i gore, tvrdi jedan Italijan koji živi u Nemačkoj: "Kad se setim da u mojoj zemlji Italiji litra supera je gotovo 1,90 evra, ovo se još i može podneti. Sigurno niko nije srećan ovih dana kad ide na benzinsku pumpu , cena je uvek visoka. Ali što se može? " Malo dalje, jedan vozač puni rezervoar svog kombija. Vlasnik je privatnik koji postavlja izložbene prostore na sajmovima i zavisi od svog automobila. Zbog toga njega trenutno stanje cenama benzina posebno teško pogađa.

"Itekako se oseti po novčaniku. Međutim, trenutno ne vidim nikakvu alternativu automobilu. Ja stalno utovaruje i istovaruje stvari koje prevozim s jednog sajma na drugi i bez automobila se ne mogu baviti svojim poslom", kaže on.

Ono što posebno upada u oči je činjenica da vrlo malo vozača dolazi po benzin. Prođe i po nekoliko minuta da niko ne skrene na pumpu. I to u subotu u podne u centru Kelna.

Jedan student upravo parkira pored pumpe. Da bi na vreme stigao na posao, ne može bez automobila.

Ali on je već razvio posebnu taktiku: "Gotovo da znam na pamet kada i gde se benzin može kupiti po ceni najnižnoj. Ili petkom uveče ili ponedeljkom ujutro."

Jedna penzionerka je napunila rezervoar za 72,32 evra. Dizelom. Dizel je jeftiniji od supera. Ali uz ovakve cene niko ne može govoriti o jeftinoći. I ona jako pazi na kojoj će se benzinskoj pumpi zaustaviti i kupiti benzin: "Na pumpi Fullinger See litra dizela stoji 1,55 evra. To je besramno! Ovde je cena dizela najniža."

Jedan čovek užurbano izlazi iz svog automobila. Iz prtljažnika vadi kanister i puni ga benzinom. "Kad su cene relativno povoljne, ja uvek napunim još po jedan kanister dodatno", objašnjava. I on pažljivo prati kako se kreću cene benzina. Zna tačno gde je skupo i gde se benzin dobije povoljnije. On živi u okolini Kelna i bez automobila ne može: "Mi živimo relativno daleko od grada. Tada jako zavisite o automobilu. Naravno da pokušavamo što manje voziti, radimo svakave moguće kombinacije, ali bez auta se ipak ne može."

Osim taktike da redovno na interentu ili dok se voze ulicama grada prate kako se kreću cene na pojedinim pumpama, neki koriste i strategiju da svoje rezervoare pune u etapama. Tu nekoliko litara, pa tamo još nekoliko. Kad tokom vožnje otkriju pumpu s povoljnijim cenama, brzo napune rezerovar. Najmanje je mušterija koje se benzinom snabdevanja u potpunosti već na prvoj pumpi. Jer ništa tako ne boli kao otkriti da je na sledećoj pumpi cena benzina puno povoljnija.

Sledeća mušterija, jedna žena, glasno se žali: "Stvarno je loša situacija. U zadnjih deset godina se cena benzina udvostručila."

Posebno su pogođeni taksisti. Oni nemaju izbora. Moraju redovno kupovati benzin, jer bez njega nema ni posla. "Teško nam je. Ali ni ja ne punim rezervoar do kraja, nego samo delimično", kaže jedan od njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: