Kako će Kina bez indijskog pamuka?

Indija, drugi najveći izvoznik pamuka u svetu, uvela je embargo na izvoz kako bi zaštitila svoju tekstilnu industriju od eventualne nestašice i rasta cena.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.03.2012.

08:53

Default images

Vlada iz Nju Delhija odlučila je da stavi embargo na izvoz domaćeg pamuka kako bi podmirila potrebe lokalnog tržišta. Ta mera će svakako otežati snabdevanje na svetskom tržištu i uticati na rast cene ove tekstilne sirovine, preneo je AFP.

"Embargo je uveden u trentku kada su ciljevi indijskog izvoza ugroženi. On ima za cilj takođe i stvaranje neke vrste dovoljno snabdevenog lokalnog tržišta", ocenjuju analitičari agencije "Global Sekjuriti".

Ova mera, druga ove vrste za manje od dve godine, koju je najavila Direkcija za spoljnu trgovinu Indije sprovodiće se sve do daljnjeg i odnosi se i na već dogovorene isporuke u inostranstvu.

Prva zabrana izvoza u Indiji uvedena je u aprilu 2010, da bi on bio ukinut kada je došlo do nekontrolisane prodaje, koja je dovela do sadašnje situacije.

Cene za isporuku pamuka u SAD u maju su povećane za 4,5 odsto dostižuči rekordnu cenu od 92,23 centi po libri.

"Indija je već izvezla u ovoj godini 8,5 miliona bala pamuka što prevazilazi planirani izvoz od 8,4 miliona bala zaključno sa martom mesecom i ukoliko bi izašla u susret kineskim kompanijama on bi dostigao 10 miliona bala, tako da se ne bi mogle zadovoljiti potrebe lokalnog tržišta", saopštila je indijska Direkcija za izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: