Kina mora imati novca za ratove

Kina mora povećati sposobnost svoje vojske da dobije "lokalne ratove", izjavio je premijer Ven Điabao na otvaranju Svekineskog narodnog kongresa.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.03.2012.

20:40

Default images

Samo dan nakon što je Peking saopštio da će povećati godišnje troškove za vojsku za 11,2 odsto i da će oni iznositi 106,4 milijardi dolara, premijer je naglasio da će armija "energično sprovoditi vojne vežbe u uslovima informacionog doba".

Pred 3.000 delegata Kongresa u Velikoj palati naroda, Ven je u "poruci naciji" govorio o svim bitnim pitanjima privrednog i političkog razvoja zemlje u narednom periodu.

Kineski teritorijalni sporovi sa susedima među kojima su i Japan, Južna Koreja, Filipini i Vijetnam postali su učestaliji poslednjih godina, a susedi optužuju Peking da je njegovo ponašanje sve agresivnije.

Druga privredna sila sveta ima najmnogoljudniju vojsku na planeti, a njeg vojni budžet raste dvocifarskim procentima poslednjih godina. Analitičari na Zapadu smatraju da su kineski vojni troškovi verovatno i veći i da finansiranje modernizacije oružanih snaga nije uračunato u budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: