Bogati "ubijaju" jeftinim novcem

Predsednica Brazila Dilma Rusef obrušila se na bogate nacije zbog cunamija jeftinog novca, koji je zapretio kanibalizaciji siromašnijih država.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2012.

11:29

Default images

Ona u te države ubraja i Brazil.

Iako čelnica Brazila nije imenovala vladu ni centralnu banku na koju misli, jasno je da njena kritika ide na račun ECB-a, Feda i centralne banke Japana, koje politikom niskih kamata i emisijom jeftinih pozajmica stvaraju talase kapitala, koji se sliva u siromašnije države, zbog čega valute tih država poskupljuju, čime ugrožavaju sektore orijentisane na izvoz.

Brazilski real je pod pritiskom kapitala, koji beži iz Evrope i traži tržište s velikim prinosima, porastao već 8 odsto od početka godine, a i pre je bio na nivoima koje zabrinjavaju brazilsku vladu.

"Imamo valutni rat koji je baziran na ekspanzionističkoj monetarnoj politici koja stvara nejednake uslove za konkurentnost", izjavila je Dilma Rusef.

Brazil je, pokušavajući se boriti sa rastom reala, uveo porez na strane kredite, no real je uprkos tome nastavio rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: