Kako se zaradi 213 mil. $ godišnje?

Suosnivač američkog investicionog fonda Blekstoun, Stiven Švarcman, primio je 2011. oko 213 miliona dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.02.2012.

14:07

Default images

Ta suma obuhvata platu, udeo u profitu i raspodelu dobiti od akcija.

Švarcman (65), koji je učestvovao u osnivanju Blekstouna 1985, najvećeg privatnog investicionog fonda na svetu, ostvario je dobit veću za 33 odsto nego u prethodnoj godini.

Švarcman je najveći deo svoje zarade ostvario na dividendama na osnovu 21 odsto udela u vlasništvu firme, kao i od ostvarenih investicija iz fondova pre 2007, kada je kompanija izašla na berzu, prenosi Rojters. Švarcmanova osnovna plata iznosila je prošle godine svega 350.000 dolara, kao i 2010, a on nije primio bonuse od izlaska kompanije na berzu, pokazao je godišnji izveštaj koji kompanija podnosi američkoj Komisiji za vrednosne papire (SEC).

Struktura Švarcmanove ukupne zarade ima za cilj da uskladi njegove interese sa interesima investitora Blekstouna, uz logiku da on zarađuje kada zarađuju oni.

Obim primanja bi, i pored toga, mogao da izazove čuđenje u vreme kada su investicioni fondovi ponovo pod kontrolom, zahvaljujući favoritu republikanca za predsedničke izbore u SAD Mitu Romniju, koji je bivši izvršni direktor privatne investicione firme "Bejn kapital".

Velika primanja u svetu privatnih investicionih fondova nisu retkost. Ranije ove nedelje, američki fond KKR otkrio je da su njegovi suosnivači Henri Krejvis i Džordž Roberts primili oko 94 miliona dolara, svaki u vidu kompenzacija i dividendi.

Američka privatna investiciona banka "Karlajl grupa", koja uskoro planira da obavi inicijalnu javnu ponudu, otkrila je prošlog meseca da su njeni osnivači Vilijam Konvej, Danijel D'Anijelo i Dejvid Rubenštajn primili po 134 miliona dolara u vidu raspodele dobiti od akcija, kao i kompenzacije od po 3,8 miliona dolara.

Povrh toga, Konvej, D'Anijelo i Rubenštajn zaradili su 70,8, 77,6, odnosno 56,8 miliona dolara od prethodnih ulaganja kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: