Nemci gase nuklearke, Parizu profit

Francuska je, za nepunih deset meseci, zaradila 360 miliona evra izvozom električne energije susednoj Nemačkoj.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2012.

17:48

Default images

Nemačka je u martu prošle godine odlučila da ugasi osam nuklearnih reaktora.

Zahvaljujući odluci Nemačke da obustavi rad osam nuklearnih reaktora posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima u martu 2011, Francuska je izvozeći struju od marta do decembra prošle godine zaradila 360 miliona evra.

Posle dekreta vlade nemačke kancelarke Angele Merkel o zatvaranju nuklearki, Nemačka je bila prinuđena da u kratkom periodu nadoknadi pad u proizvodnji električne energije, masovnom redukcijom izvoza i velikom količinom uvezene struje, naveo je u studiji francuski savet za menadžment SIA.

Francuska je, zahvaljujući visokoj produktivnosti svojih nuklearki i blagim vremenskim uslovima u tom periodu, bila u mogućnosti da u kratkom roku "pritekne u pomoć" nemačkoj elektroprivedi i isporuči joj struju u vrednosti od 360 milijardi evra.

U izveštaju se dodaje da bi Francuska, koja izvozi struju Nemačkoj po ceni od 51 evra po megavatu, mogla da ostvari u 2012. još veći prihod od izvoza struje svom susedu.

Nemačka koja je bila izvoznik struje, sada će morati da uloži značajna sredstva ne samo za gašenje nuklearnih reaktora već i u nove vidove proizvodnje električne energije kako bi zadovoljila pre svega unutrašnju potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: