Grčka: Pronevere i na Svetoj Gori

Grčki inspektori nenajavljeno proveravaju trošenja novca za razne projekte za koje su manastiri Svete Gore dobili sredstva iz fondova Evropske unije.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2012.

15:45

Default images

Povod inspekcije je odbijanje manastira Simonopetra da transparentno položi račun za dva projekta u vrednosti od pet miliona evra.

Manastir je, podseća se, po pitanju provere trošenja novca "odbijao saradnju" iako je novac dobijen za određene rekonstrukcije. Posebnoj kontroli podvrgnut je i manastir Pantokrator.

Dešava se, naime, da se jedan projekat deli na nekoliko, jer se manje sume lakše dobijaju i ređe kontrolišu. Svetogorskim manastirima do sada je odobreno 60 miliona evra, ali nisu još primljena sva ta sredstva grčkog državnog nacionalnog strategijskog okvirnog projekta koji se primenjuje za period od 2007. do 2013. radi unapređenja nerazvijenih regiona Unije.

Njime se predviđa davanje sredstava za osam oblasti, između ostalog i ekološke, kulturne, saobraćajne, turističke, komunalne poduhvate.

Sada je javnosti dostupan spisak deset manastira kojima su odobrena sredstva, što zači da će svi oni biti podvrgnuti inspekciji. Među njima nije manastir Hilandar.

Novac je takođe tražio i manastir Vatoped, iako se računa da njegovo bogatstvo u bankama prevazilazi 100 miliona evra. Iguman tog manastira Jeferem je u atinskom istražnom zatvoru zbog sumnji da je izvršio finansijske mahinacije, prevare i pranje novca.

Projekti se odnose na popravku krovova crkava i konaka, restauraciju kapela, fresaka i biblioteka, proširivanje kapaciteta za hodočasnike, saniranju zgrada, uređenju grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: