Venecuela i Kina zajedno do nafte

Zvaničnici Venecuele i Kine su sklopili ugovore vredne oko 10 milijardi dolara. Polovina se odnosi na investicije u zajedničko preduzeće za eksploataciju nafte.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2012.

12:54

Default images

Potpredsednik Venecuele Elijas Haua je izjavio da će sredstva biti namenjena "intenziviranju i ekspanziji istraživanja nalazišta nafte u pojasu reke Orinoko, kao i za razvoj poljoprivrede, gradjevinarstva i industrije", prenela je agencija AFP.

Oko četiri milijarde dolara će biti izdvojeno za finansiranje povećanja proizvodnje kinesko-venecuelanske naftne kompanije, "Sinovense", koja eksploatiše naftu u pojasu reke Orinoko, gde se nalaze naveće potvrdjene rezerve tog energenta u svetu. Venecuelanski ministar energetike Rafael Ramirez izjavio je da ugovori sklopljeni sa kineskom delegacijom koja se nalazi u poseti toj južnoameričkoj državi, povećavaju vrednost bilateralne saradnje na 38 milijardi dolara, uključujući i kreditni liniju od 20 milijardi dolara, koju je Kina odobrila Venecueli.

Kina je poslednjih godina napravila veliki proboj na tržište Latinske Amerike, a taj azijski gigant je posebno zainteresovan za obimne rezerve nafte u Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: