Španija se bori, ali bez uspeha

Budžetski deficit Španije je na kraju 2011. godine bio 8,51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je daleko iznad cilja od šest odsto, objavila je španska vlada.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

09:04

Default images

Španiji će, neostvarivanje ciljnog deficita za 2011, otežati ispunjavanje cilja budžetskog deficita od 4,4 odsto BDP za 2012.

Budžetski deficit, koji predstavlja razliku između budžetskih prihoda i rashoda bio je 9,3 odsto u 2010, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja je odmah po stupanju na vlast u decembru 2011. objavila da će budžetski deficit za 2011. biti oko osam odsto, što je daleko iznad cilja od šest odsto koji je sa Briselom dogovorila prethodna socijalistička vlada.

Vlada je objavila smanjenja troškova od 8,9 milijardi evra, uključujući zamrzavanje plata u javnom sektoru, kao i povećanje poreza na prihode, ušteđevine i imovinu kako bi se prikupilo dodatnih 6,3 milijarde evra kao deo nastojanja da se obuzda deficit.

Regionalne vlade Španije su prošle godine u najvećoj meri bile odgovorne za probijanje budžeta.

One su imale budžetski deficit od 2,94 odsto BDP, što je dvostruko više od njihovog cilja od 1,3 odsto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: