S&P ponovo "ubija" evropske nade

Američka agencija za ocenu kreditnih rejtinga "Standard end Purs" snizila je projekciju rejtinga Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

20:27

Default images

Rejting fonda iz kog se spasavaju finansijski ugrožene članice evrozone snižen je na "negativnu" projekciju, što znači da bi mogao da bude snižen u budućnosti zbog dužničke krize.

"Zaključili smo da verovatno ne predstoji povećanje kreditne sposobnosti EFSF koja bi bila dovoljna da potre, kako mi smatramo, smanjenje kreditne sposobnosti garanata tog fonda", navedeno je u saopštenju S&P.

S&P je prošlog meseca snizio vrhunski rejting EFSF za jedan stepen, na "AA+" posle sniženja vrhunskog rejtinga nekih od članica 17-očlane zone evra, kao što su Francuska i Austrija, koje su garanti tog fonda.

"Više ne očekujemo da učesnice EFSF obezbede dalje povećanje kreditnog kapaciteta tog fonda", ukazao je S&P pre nego što je snizio prognozu i objasnio da negativna projekcija rejtinga EFSF "predstavlja odraz negativne prognoze Francuske i Austrije".

"U odsustvu dodatnog povećanja kreditnog kapaciteta EFSF možemo sniziti njegov rejting ako snizimo dugoročne suverene kreditne rejtinge bilo koje članice EFSF, rangirane sa "AAA" ili "AA+" (Nemačke, Francuske, Holandije, Austrije, Finske ili Luksemburga) na nivoe ispod "AA+", navedeno je u saopštenju.

S&P je u januaru iznenadio i užasnuo evrozonu kada je snizio rejtinge nekih njenih članica i EFSF, ali su tržišta na taj dogadjaj reagovala relativno mirno, s obzirom da se taj potez već neko vreme očekivao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: