Iran (još) nije zavrnuo slavinu

Iran, navodno, nije odbio da Grčkoj isporuči 500 hiljada barela sirove nafte što je povratna mera te zemlje zbog sankcija Evropske unije uvedenih Teheranu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

20:06

Default images

Naftni tankeri, koji su došli da ukrcaju oko 500 hiljada barela iranske nafte za rafineriju u Grčkoj morali su da se vrate praznih ruku, jer je Iran odbio da im isporuči naftu, navela je ranije iranska agencija Fars.

Sa druge strane, agencija ISNA tvrdi da se to uopšte nije dogodilo i poziva se na iranske zvaničnike. Jedan od njih je za tu agenciju, naime, izjavio da se nikakve promene u isporukama nafte ni Grčkoj niti nekoj drugoj zemlji nisu desile.

I predstavnici grčkog Helenik petroleuma, takođe, su demantovali da Iran nije dozvolio njihovom tankeru da natoči naftu.

Inače, Iran je preduhitrio evropske sankcije jer je prošle sedmice prestao da prodaje naftu britanskim i francuskim kompanijama.

Evropska komisija je nakon toga saopštila da evropskom bloku neće ponestati nafte ukoliko Iran prestane sa izvozom pošto imaju dovoljno zaliha za svoje potreba za narednih 120 dana.

Podsetimo, EU je u januaru donela odluku da prestane da uvozi sirovu nafte iz Irana od 1. jula 2012. zbog sporne namene nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je usmeren na proizvodnju atomske bombe. Iran negira optužbe i tvrdi da je program u potpunosti namenjen u miroljubive svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: