Francuska rasprodaje imovinu države

Francuska namerava da u naredne tri godine proda 1.870 državnih objekata, vrednih 2,2 milijarde evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.02.2012.

14:12

Default images

U prošloj godini u Francuskoj je prodato državne imovine u vrednosti od 590 miliona evra.

To je rezultat politike vlade koja želi da rasproda sve objekte širom zemlje koji su trenutno van upotrebe, kao što su kasarne, građevinsko zemljište, sportski tereni, napušteni zatvori, poslovni i stambeni prostor, hoteli, odmarališta.

Vlada u Parizu namerava da ovakvu politiku nastavi i u narednom periodu, tako da planira da ove i naredne dve godine proda još 1.870 objekata u vrednosti od 2,2 milijarde evra.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je pokretač politike državnog restruktuiranja, tako da je od njegovog dolaska na vlast 2007. prihod ostvaren od prodaje državne imovine dostigao 2,8 milijarde evra, dok u periodu od 2002. do 2006. ta cifra nije bila veća od 1,8 milijardi.

Do sada je 85 odsto sredstva od prodaje državne imovine uloženo za obnovu i izgradnju javnih građevina, a samo 15 odsto je iskorišćeno za otplatu državnog duga.

Ove godine, međutim, 20 odsto tih sredstava otići će na razduživanje Francuske, a 2014. ta brojka će se popeti na 30 odsto.

Sve češće, ova tema je i predmet debate uoči predsedničkih izbora u Francuskoj. Trenutno vodeći kandidat socijalista Fransoa Oland predlaže da država besplatno ustupi svoje zemljište opštinama za izgradnju socijalnih naselja, čemu se aktuelni predsednik Sarkozi protivi, zalažući se za ubrzanje prodaje građevinskog zemljišta.

Sudbina državne imovine, zavisiće od izborne volje građana koji će za manje od mesec dana odlučiti ko će voditi Francusku u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: