SB: Kraj privrede Kine kakvu znamo

Kina bi trebalo da smanji dominantu ulogu državnih kompanija u privredi i da promoviše slobodno tržište da bi zadržala čvrst rast i izbegla potencijalne krize.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

13:08

Default images

To je ocenjeno u izveštaju Svetske Banke i kineskih istraživača.

"Kao što kineski lideri znaju, sadašnji kineski model rasta je neodrživ", rekao je predsednik Svetske banke Robert Zelik na konferenciji organizovanjo povodom objavljivanja ovog izveštaja. o razvoju Kine do 2030. godine.

On je rekao da je Kina došla do "prekretnce" i da treba da "redefiniše ulogu države". Unutrašnji vladajući krug u Kini upravo vodi debatu o budućem toku ekonomskih reformi dok se nova generacija lidera sprema da preuzme dužnost ove godine.

Preporuka o smanjenju državnih firmi je u suprotnosti sa strategijom Pekinga tokom prošle decenije da gradi velike državne kompanije u raznim oblastima od bankarstva do tehnologije, i verovatno će naići na protivljenje, piše agencija AP.

U izveštaju se ističe da posle tri decenije reformi koje su omogućile kineskim preduzetnicima da postanu svetski lideri u proizvodnji, podstaknutoj izvozom, državne komapnije i dalje kontrolišu domaću industriju od čelika do aviokompanija, nafte i telekomunikacija.

Državne kompanije dobijaju podršku niskokamatnim kreditima od državnih banaka i poslovne grupacije se žale da ih regulatorna tela štite od stranih i privatnih konkurenata, iako Peking obećava da otvara tržište.

Kineski lideri stalno obećavaju da će podržati preduzetnike koji stvaraju najveći broj novih radnih mesta i bogatstva. Međutim najveći broj bankarskih zajmova i dalje ide državnim kompanijama, što se desilo i 2008. kada je država da bi predupredila krizu uložila dosta novca u državnu industriju dok su hiljade privatnih kompanija bankrotirale.

Skraćena verzija izveštaja pokazuje da Svetska Banka predlaže čitav niz osetljivih promena, uključujući primoravanje državnih kompanija da se takmiče sa privatnim konkurentima, i odobravanje bankarskih zajmova na osnovu tržišnih pokazatelja.

Zelik je rekao da je moguće da će ove promene naići na protivljenje političkih strana koje su imale korist od starog sistema. On je rekao da Peking treba promene da sprovede postepeno i da gradi podršku novih grupa koje imaju korist od otvorenog tržišta.
Direktor Svetske banke je rekao da je na izveštaju rađeno 18 meseci uz odobrenje kineskog predsednika Hu Đintaoa i potpredsednika Si Đinpinga, koj se očekuje da će naslediti Hua na čelu države.

Istraživači očekuju da se kineski brzi rast uspori sa devet odsto godišnje to oko pet šest odsto do 2015. godine.

Jedan od glavnih autora izveštaja Vikram Nehru, rekao je da će biti mnogo rizika i izazova pred Kinom, pogotovo ako nije u stanju da promeni sadašnju formu rasta. On je naveo kao izazove populaciju koja stari, konkurenciju za prirodne resurse i moguće štete nanete životnoj okolini.

"Tokom narednih 20 godina, čak i sa reformama, očekuje se da će kineski rast usporiti. Međutim biće izazov obezbediti da to usporavanje ide glatko do održivog nivoa, a ključni rizik bi bio ako bi rast naglo usporio", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: