Belgijanci mogu sve manje da kupe

Kupovna moć Belgijanaca će u 2012. biti za tri odsto manja u odnosu na 2009. godinu, kada je dostigla svoj istorijski maksimum.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

14:05

Default images

Broj nezaposlenih će, istovemeno, biti povećan na 13 odsto, izjavio je direktor Instituta za dugoročni razvoj iz Brisela Filip Defe.

Prema proceni Belgijskog zavoda za statistiku, privredni rast u Belgiji će biti 0,1 odsto ili za 1,8 odsto manji nego prethodne godine.

Privredni rezultati Belgije će biti veoma skromni u prvom tromesečiju tekuće godine, s obzirom na situaciju u evro zoni pogođenoj dužničkom krizom i na vladine mere o budžetskoj konsolidaciji, a nešto bolja situacija očekuje se tek u narednom periodu.

Još pesimističnije su prognoze Nacionalne banke, koja je saopštila da je Belgija poslednjih meseci 2011. ušla u blagu recesiju što se odražava i na bruto domaći proizvod (BDP) koji će ove godine verovatno biti za 0,1 odsto niži nego prošle.

"Ovo će pre svega osetiti građani slabe i srednje kupovne moći zbog rasta cena hrane, stanarina i energenata", prokomentarisao je Defe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: