Ruski "nevidljivi" bez premca

Komandant ruske avijacije general Aleksandar Zelin objavio je karakteristike aviona Suhoj T-50, koji u mnogo čemu prevazilazi američki F-22 “raptor”.

Svet

Izvor: Novosti

Subota, 25.02.2012.

05:47

Default images

Više od sto probnih letova ruskog "nevidljivog" pete generacije, koji još nije dobio ime pa se vodi kao T-50, pokazali su da je napravljen odličan borbeni avion koji po karakteristikama prevazilazi američki F-22 "raptor", kao i sličan avion koji su napravili Kinezi, tvrdi general-pukovnik Aleksandar Zelin, komandant ruske avijacije.

“Naš avion ima karakteristike koje su nam potrebne. Zasada lete tri aviona T-50, a uskoro će im se pridružiti još tri. Planirali smo da sva ispitivanja provedemo sa 14 aviona, a zatim će početi serijska proizvodnja”, objašnjava general Zelin. Ruski T-50 ima veću maksimalnu brzinu od američkog F-22, kao i kineskog J-20. Maksimalna brzina ruskog aviona je 2.600 kilometara na sat, a američkog 2.410, dok je kod kineskog 2.000 kilometara na čas. Bez "forsaža" ruski leti 2.100 kilometara na sat, američki 1.850, a kineski još manje. Ruski avion ima i veću maksimalnu daljinu leta - 5.500 kilometara, a američki 3.400.

Ruski avion može da sleti i poleti sa skoro trostruko kraće piste nego što je potrebno američkom avionu te vrste. Sleće i uzleće s piste od 350 metara, a američki - 915 metara. Ruski avion u vazduhu može da otkrije cilj na 400 kilometara, a američki do 220.

Američka avijacija koristi F-22 već sedam godina, a Rusi tek počinje serijsku proizvodnju.

Indija namerava da kupi od Rusa za svoje potrebe veći broj "nevidljivih", ali će "mozak" aviona praviti indijski programeri. Vode se pregovori o zajedničkoj rusko-indijskoj raketi za "nevidljivog".

Ruska avio-industrija radi na avionu A-100 koji će moći bolje da vidi od sadašnjih "avakasa", centara za vođenje ratnih operacija. Očekuje se da će ruska armija novi avion dobiti 2016.

Do 2020. Rusija namerava da potpuno modernizuje svoje osmatračke avione. Nova varijanta A-50U bolje će otkrivati ciljeve u vazduhu, ali i ciljeve na vodi. Osim što će davati podatke svojoj avijaciji, vršiće i kooridinaciju napada iz vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: