Obama obara poreze kompanijama

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je predstavila plan za sniženje najviše stope korporativnog poreza na 28 odsto i ukidanje nekih unosnih olakšica.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2012.

18:38

Default images

U skladu sa obećanjem Obame da će izgraditi privredu koja se temelji na "pravednosti", Bela kuća je predstavila plan kojim će nominalna poslovna stopa oporezivanja biti snižena sa 35 odsto.

Sa druge strane, prihodi će biti značajno povećani zahvaljujući ukidanju više desetina poreskih olakšica i subvencija.

Ukoliko bi bio prihvaćen taj predlog, došlo bi do sniženja poreza za kompanije u prerađivačkom sektoru na 25 odsto, a bila bi uvedena i minimalna naknada za prihode ostvarene u inostranstvu, koji su sada uglavnom neoporezovani.

Pomenuti plan, koji je još u veoma ranoj fazi, ima malo šanse da ove godine bude usvojen u podeljenom američkom Kongresu, a takođe predstavlja politički izazov za Republikance koji žele da preuzmu vlast na sledećim izborima.

Smanjenje poreske osnove sa 35 na 28 odsto značiće i oko 700 milijardi dolara manje prihoda za američke vlasti u narednih desetak godina.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner je te reforme nazvao ključnima da bi ta najveća svetska privreda postala dinamičnija. "Da bi postali još konkurentniji i u cilju otvaranja novih radnih mesta u SAD, neophodno je da unesemo promene u sistem oporezivanja korporativnog sektora", rekao je Gajtner.

On tvrdi da bi kompanije zauzvrat mogle da se odreknu desetina izdataka i eliminišu poreske nedostatke koje je Gajtner nazvao "u suštini nepravednim".

"Želimo da obnovimo sistem u kojem će američki biznis uspeti ili propasti na osnovu onoga što pravi, ili usluga koje obezbeđuje, a ne na osnovu poreskog sistema ili lobista koje angažuju", rekao je Gajtner.

Gajtner je dodao da je svestan da će predlog izazvati političke napetosti. "Neki će reći da su ovi predlozi previše teški za biznis, dok će drugi reći da nisu dovoljno rigidni", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: