Južni tok znači i "zbogom" Ukrajini

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je poručio holdingu Gasprom da gasovod "Južni tok" treba da ima maksimalan kapacitet od 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 22.02.2012.

16:40

Default images

"Moramo da odlučimo koliki će konačan kapacitet imati 'Južni tok', a vi se orjentišite prema situaciji s početka godine", kaže on.

Medvedev dodaje da su "hladnoće s početka ove godine u Evropi i Rusiji za mene dovoljan razlog da Gaspromu poručim da se u projektovanju i postavljanju gasovoda orjentiše na maksimalne količine dopremanja gasa ovom maršrutom".

Izvršni direktor ruskog gasnog holdinga Aleksej Miler je precizirao da je maksimalni kapacitet tog gasovoda 63 milijarde kubnih metara godišnje i dodao da je Gasprom završio izradu studije izvodljivosti projekta "Južni tok", koji će prolaziti perko teritorije Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije, kao i ogranke za Hrvatsku i Republiku Srpsku i gasovod za Grčku.

Miler je rekao da je Gasprom spreman da gradnju "Južnog toka" otpočne u decembru ove godine, a ne 2013, kako je prvobitno planirano.

On je takođe istakao da se Gasprom, "bez preterivanja", bavi pitanjem projekta Južni tok 24 časa dnevno, kao i da su Evropi neophodni novi koridori za isporuke ruskog gasa bez tranzitnih posrednika.

Uvođenje prve linije u rad planirano je za decembar 2015, dok se puštanje punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara očekuje do 2018. Orijentaciona vrednost "Južnog toka" dostiže 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi evra predvidjeno za izgradnju podmorske deonice u Crnom moru, a 5,5 milijardi evra za kopnenu deonicu.

Energetska kompanija Gasprom je potvrdila nameru da isključi Ukrajinu, glavnu tranzitnu zemlju za izvoz ruskog gasa, iz sistema isporuke tog energenta ka ciljnim tržištima.

Zvaničnik Gasproma Sergej Kuprijanov je naveo da će tome prethoditi realizacija svih planiranih projekata Gasproma.

"'Južni tok' sa maksimalnim kapacitetom, 'Severni tok' sa dopunskim cevovodima, imajući u vidu udeo u vlasništvu gasovodnih objekata u Belorusiji i u Crnom moru, tranzitni značaj Ukrajine za transport ruskog gasa biće ravan nuli", naveo je Kuprijanov.

Od Južnog toka Srbiji 1,5 milijardi evra i 2. 200 radnih mesta

Istovremeno, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i Aleksej Miler razgovarali su o realizaciji projekta izgradnje gasovoda Južni tok, u okviru kojeg se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma o projektovanju dela gasovoda u Srbiji.
Izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju trebalo bi da donese našoj zemlji oko 1,5 milijardi evra investicija i 2. 200 radnih mesta, dok bi se godišnji prihodi od eksploatacije gasovoda i naplate transporta merili stotinama miliona evra.

Bajatović i Miler su potvrdili spremnost za potpisivanje dugoročnog ugovora o kupoprodaji ruskog gasa u količini od oko dve milijarde kubnih metara godišnje, a razgovarali su i o zajedničkom podzemnom skladištu gasa Srbijagasa i Gasproma u Banatskom Dvoru.

Bajatović je, kako je istaknuto, izjavio da zahvaljujući rezervama gasa u Banatskom dvoru Srbija nije imala teškoća u isporukama gasa potrošačima u vreme velikih hladonoća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: