“Spasavali smo ljude, a ne banke“

Bivši argentinski ministar ekonomije Roberto Lavanja koji je pre deset godina izvukao svoju zemlju iz duboke krize predlaže da Grčka preuzme model Argentine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2012.

00:59

Default images

On kaže da bi se Grčka tako izvukla iz dugova i krenula napred, i dodaje da treba da odustane od ekonomske politike koju joj nameće MMF.

“Paketi strogih mera štednje koji se nameću Grčkoj nisu neophodni, jer postoji opasnost da zajam nikada ne bude vraćen, a grčki budžetski deficit je sada veći nego što je bio pre prve tranše pomoći“, naglasio je Lavanja.

Lavanja je dodao da se takvom politikom spasavaju banke, a ne narod koji je prinuđen da vraća kredite za nepokretnu imovinu. Prva stvar koju je Argentina tada uradila bila je da produži rokove za isplatu dugova građana, podsetio je Lavanja i dodao da su im predstavnici MMF tada rekli da krše suštinska pravila kapitalizma.

“Oni (MMF) zaboravljaju da osiromašeni ljudi nisu više potrošači, a tako se ne podstiče privredni rast", kaže bivši argentinski ministar.

Lavanja smatra da je izlazak iz krize moguć bez rešenja koja nameće MMF koji predlaže “uvek isti tip ugovora o budžetskoj politici - smanjenju novca koji se daje narodu - plata, penzija, državne pomoći, ali takođe i o redukciji javnih radova koji omogućavaju otvaranje novih radnih mesta“.

To je "potpuno apsurdno", naglašio je Lavanja objašnjavajući da MMF Grčkoj nudi model po kome se treba svega odreći u korist banaka.

Grčka je, prema njegovom mišljenju, preokupirana istim ekonomskim problemima sa kojima se Argentina suočavala pre deset godina - budžetskim deficitom, vrtoglavim padom bruto domaćeg proizvoda, prezaduženošću, eksplozijom nezaposlenosti.

Grčka se, smatra Lavanja nalazi u boljoj socijalnoj situaciji od Argentine 2001, jer je na institucionalnom planu, Argentina bila izolovana država, dok je Grčka članica jedne od najačih svetskih ekonomskih unija.

Sličnost između Argentine i Grčke, na ekonomskom planu je ogromna, smatra Lavanja i podseća da je Argentina u vreme krize uspostavila fiksni paritet između pesa i dolara, kao i da se Grčka vezala za evro, izgubivši tako kontrolu nad svojom monetom.

"Kada se neka zemlja nalazi u bezizlaznoj situacija, kao Argentina 2001, treba znati promeniti kurs", naglasio je on i dodao da fiksni devizni kurs zajedničke monete 17 zemalja evro zone različite ekonomske moći jedino i može da dovede do krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: