Kinezi nemaju milion za Lamborgini

Italijanska kompanija Lamborgini procenila je da će isporuke ultra-luksuznih sportskih automobila u Kini najverovatnije biti smanjene ove godine,

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

09:19

Default images

Lamborgini je, inače proizvođač modela "aventador LP 700-4" koji košta oko milion dolara.

Kristrijan Mastro, generalni menadžer Lamborginija za azijsko-pacifički region izjavo je da je "broj pojedinaca koji su u stanju da izdvoje tako veliki novac za skupe automobile ograničen", ocenjujući da postoji određena neizvesnost u pogledu kineskog privrednog rasta.

Ali, i pored toga, u Kini se na dobijanje pojednih skupih kola čeka i do 18 meseci. Stopa rasta druge najveće privrede na svetu u četvrtom tromesečju zabeležila je najmanji skok u posednje dve godine, a kinesko ministarsto trgovine procenilo je prošle sedmice da su izgledi za rast izvoza "dosta sumorni."

Prodaja Lambordžinija, koji posluje u okviru nemačke grupacije Folksvagen, povećana je u Kini oko 70 procenata prošle godine, zahvaljujući prihodu koji je omogućio jednom broju kinskih milionera da kupuje luksuznu robu.

Lamborgini se priključio BMW-e filijali "Rols-Rojs" u predviđanju mnogo manje tražnje za ultra-luksuznim automobilima u Kini, koja je postala najveće tržište za velike svetske proizvođače kola, od Audija" do "Dženeral motorsa."

Izvršni direktor "Rols-Rojsa" Torsten Miler predvideo je prošlog meseca da će privredni rast u Kini ove godine biti "manje eksplozivan" nego ranije. Ukupna prodaja kola usporena je minule godine zbog prestanka stimlativnih mera za nabavku ekoloških automobila, kao i zbog privredne ekspanzije koja je pokazala znake slabljenja.

Cilj Lambordžinija jeste da podstakne isporuke u Kini na 20 do 30 procenata, za skoro polovinu manje nego lane, delimično i zbog toga što kompanija ne može da proizvede dovoljno modela "aventador" kako bi zadovoljila listu čekanja koja iznosi 18 meseci, kazao je Mastro.

Proizvođač superautomobila obezbedio je saglasnost da ove godine poveća isporuku najskupljih modela za 25 odsto u Kini.

Lamborgini takođe planira da poveća za 20 procenata ulaganja u marketinške akcije ove godine, a broj dilera će se poveća za šest, na 20 salona, pre svega u manjim gradovima u blizini Šangaja i Pekinga.

Kompanija je lane prodaja u Kini 342 vozila, koja je tako pretekla SAD i postala najveći kupac ultra-skupih kola i najveće tržište Lamborginija. Folksvagenova filijala je više nego udvostručila isporuke Kini na 206 kola u 2010, sa 80 u prethodnom 12-mesečnom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: