"SAD neće uzeti naftu Meksikancima"

SAD i Meksiko složili su se da će zajedno raditi na iskopavanju nafte i gasa u predelu njihove pomorske granice u Meksičkom zalivu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

00:35

Default images

Američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton i ministarka spoljnih poslova Meksika Patrisija Espinoza potpisale su sporazum na ceremoniji u meksičkom odmaralištu Los Kabos, u prisustvu meksičkog predsednika Felipea Kalderona i ministra unutrašnjih poslova SAD Kena Salazara.

Saradnja dveju zemalja proizilazi iz dogovora kog su 2010. postigli Kalderon i predsednik SAD Barak Obama o podeli profita i zajedničkom radu na sprečavanju izlivanja nafte. Klintonova je navela da će sporazum "osigurati bezbedno, efikasno i odgovorno istraživanje nafte i gasa u Meksičkom zalivu. Ti rezervoari mogli bi da čuvaju značajne naftne rezerve od kojih bi korist imali i SAD i Meksiko".

"Međutim, nalazišta nisu obavezno samo sa jedne strane pomorske granice. Ovo bi moglo da dovede do rasprava ukoliko kompanija otkrije nalazište koje se nalazi sa obe strane granice, recimo oko toga ko treba da vrši vađenje nafte i u kom obimu", kazala je ona, dodajući da će sporazum sprečiti takve nesporazume i stvoriti nove poslovne prilike.

Kalderon je poručio da sporazum sadrži jasna pravila i da Meksikanci ne bi trebalo da se plaše da će Amerikanci prisvojiti njihovu naftu. On je dodao da će "se raditi na bezbedan i odgovoran način, uz brigu o očuvanju životne sredine".

Prema sporazumu, američkim kompanijama će sada biti dozvoljeno da zajedno sa meksičkom državnom naftnom kompanijom vrše iskopavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: