"Odluke Grčke staviti pod kontrolu"

Holandija traži da Evropska unija i MMF preuzmu "stalnu kontrolu" nad procesom donošenja odluka grčke vlade o prihodima i javnoj potrošnji u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

19:27

Default images

Ministar finansija te zemlje Jan Kes de Jager rekao da se zalaže "za stalno prisustvo trojke u Atini", što se odnosi na zvaničnike EU, MMF-a i Evropske centralne banke koji vrše nadzor nad finansijskim stanjem Grčke.

Holandski ministar finansija je takođe istakao da je državama i institucijama koje se obavežu da će Grčkoj još godinama obezbeđivati finansijska sredstva potrebna "neka vrsta stalnog prisustva" u diktiranju politike na terenu, "a ne jednom u tri meseca". Taj komentar se odnosi na kvartalne izveštaje koje objavljuje "trojka" i zbog kojih je ponekad bila blokirana isplata tranši iz prvog paketa pomoći Grčkoj, vrednog 110 milijardi evra, koji je odobren u maju 2010. godine.

Holandski premijer Mark Rute je nedavno izjavio da bi evrozona sada mnogo lakše podnela izlazak Grčke iz tog monetarnog bloka nego što je bio slučaj pre 18 meseci.

Nakon višemesečnih napornih pregovora, članice zone evra su na korak od konačnog dogovora o otpisu dela grčkog duga u rukama privatnih kreditora, u vrednosti od 100 milijardi evra, kao i o novim kreditima i garancijama u ukupnom iznosu od 130 milijardi evra.

Grčki parlament je prošle nedelje doneo nove mere štednje koje su uslov stranih poverilaca da Grčkoj odobre smanjenje duga od 130 milijardi evra i s tim povezani dogovor sa privatnim kreditorima - bankama za smanjenje državnog duga otpisom 100 milijardi evra.

Grčka mora da do 20. marta vrati 14,5 milijardi evra, a u suprotnom bi se našla u goroj situaciji nego Argentina pre 10 godina. Da do toga ne bi došlo, plan za otpis dugova mora da bude pokrenut do srede, mada će čitav postupak trajati nekoliko sedmica.

Evrozona otvara specijalni račun za Grčku

Zvaničnici evrozone razmatraju mogućnost otvaranja posebnog računa na koji bi bio stavljan novac za spasavanje Grčke u okviru paketa koji će biti razmotren na sastanku ministara finansija tog monetarnog bloka.
Austrijska ministarka finansija Marija Fekter kaže da je političko pitanje o tome ko će nadgledati sprovođenje tog paketa pomoći i dalje otvoreno.

Fekter je naglasila da će evrozona nastaviti da s pažnjom prati gde odlazi novac za spasavanje, ali je odbacila ideju o postavljanju evropskog "komesara" koji bi upravljao grčkim budžetom.

"Ne može jedna osoba uzurpirati budžetski suverenitet parlamenta, ali jedna može veoma dobro povezati pomoć koju neko daje sa uslovima i osigurati da se ti uslovi ispunjavaju. Svedoci smo u poslednje vreme da to u slučaju Grčke mora da bude strogo nadgledano", ukazala je ona.

Fekter je ponovila da nema govora o izbacivanju Grčke iz 17-očlane evrozone. "Scenariji o mogućem izlasku Grčke su takođe prilično bolni. Oni svakako ne dolaze od ministara finansija evrozone ili šefova vlada . Ako bi se oni uopšte pojavili, morali bi da dođu od strane same Grčke", rekla je ona.

Svi optimisti da će biti dogovora

Grčka je uložila značajne napore da bi joj bila odobrena nova tranša pomoći kako bi izbegla bankrot, kaže direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.
"Očigledno je da je Grčka uložila važne napore. Grčki narod je učinio značajne napore, i sada i druge strane treba da se potrude, i MMF je spreman da radi na tim osnovama", rekla je Kristin Lagard.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je takođe rekao da je optimističan o ishodu razgovora tokom kojih će biti odlučeno o novom paketu pomoći Grčkoj. "Optimističan sam, ali u svakom slučaju treba da postignenmo jasan politički dogovor zemalja evro zone", rekao je Venizelos.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je dodao da očekuje dobro rešenje koje će omogućiti da se Grčka dugoročno vrati na pravi put.

Francuski ministar finansija Fransoa Baruen je izjavio da postoje svi elementi za postizanje sporazuma da bi se izbegao bankrot Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: