Izrael najsigurniji za investiranje

Izrael je donosio investitorima u poslednjoj deceniji veću dobit prilagođenu riziku od svih ostalih tržišta akcija u razvijenim zemljama.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

16:44

Default images

Istraživanje agencije Blumberg pokazuje da je u periodu od 10 godina indeks na berzi akcija u Tel Avivu TA-25 doneo dobit od 7,6 odsto, posle prilagođavanja na rizike.

To je najveća dobit među indeksima 24 razvijene zemlje. Izraelski indeks je nadmašio hongkonški Hang Seng koji je doneo dobit prilagođenu rizicima od 6,7 odsto i norveški koji je imao najveću ukupnu dobit.

Međunarodni investitori, uključujući Vorena Bafeta, kupovali su izraelske kompanije, a ekonomija te zemlje, kojom je rukovodio guverner centralne banke Izraela Stenli Fišer, ostvarila je prošle godine više od dva puta veći rast od američke. Izraelske akcije mogle bi da povećaju rast nakon što su korporacije Epl i IBM kupile tehnološke lidere te zemlje.

Izraelski indeks je u protekloj deceniji doneo dobit od 161 odsto ako se uključe i dividende, što je treći po uspehu pokazatelj na razvijenim tržištima, posle norveškog indeksa OBX i hongkonškog Hang Senga.

Mada je norveški indeks doneo najveću ukupnu dobit, njegova kolebljivost je bila 35 odsto veća od indeksa TA-25. Norveška kompanija Statoil, sedmi po veličini izvoznik nafte na svetu, učestvuje sa više od 25 odsto u indeksu OBX, što norveško tržište akcija čini osetljivim na izmene cena nafte.

Američka agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" je u septembru povećala kreditni rejting Izraela po prvi put za četiri godine, na A+, u istoj ravni sa Čileom i Slovačkom.

"Izrael ima dobro kapitalizovane banke i ekonomiju koja je dobro uravnotežena, sa visokim stepenom učešća visokotehnoloških kompanija, uz jednu od najboljih centralnih banaka na svetu", kazao je valutni menadžer u kompaniji "Artemis investment menadžment" u Londonu Jakob de Tuš-Li.

"To nije ekonomija koja je izgrađena na jeftinim sektorima. To je model sigurnog biznisa", predočio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: