Kinezi najveći kupci zlata u svetu

Narodna Republika Kina je spremna da ove godine postane najveće svetsko tržište zlata pošto u toj zemlji raste tražnja za ovim dragocenim metalom.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2012.

16:20

Default images

Količina kupljenog zlata u Kini porasla je za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 770 tona, saopštio je Svetski savet za zlato.

Tako je Kina dospela na drugo mesto, posle Indije, u kojoj je kupljeno 933 tona zlata. Rast prihoda u Kini, koja je druga najveća svetska ekonomija, imao je za rezultat povećanu traznju za zlatnim nakitom i drugim luksuznim predmetima.

Kina je postala najveće svetsko tržište zlatnog nakita u drugoj polovini 2011. zahvaljujući rastu tražnje u svakom kvartalu, navodi se u izveštaju Saveta za zlato. Tražnja za zlatom kao investicijom u obliku poluga i novčića, kao i za upotrebu u elektronici takođe beleži rast u Kini.

Zlato takođe predstavlja popularnu investiciju i osiguranje protiv inflacije zbog nepostojanja dovoljno drugih investicionih mogućnosti u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

U izveštaju Svetskog saveta za zlato navodi se da postoji verovatnoća da će Kina po prvi put u 2012. postati najveće svetsko tržište zlata.

Cene zlata su ostvarile rekordni nominalni maksimum od 1.891,90 dolara po unci u avgustu 2011, iako su od tada zabeležile pad. Zlato za aprilske isporuke je sredinom prošle nedelje završilo trgovanje u Njujorku na 1.728,10 dolara po unci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: