S&P preti nižim rejtingom i Japanu

Američka rejting agencija Standard end Purs upozorila je da bi mogla da snizi suvereni rejting Japana ako japanska ekonomija ojača manje nego što se očekivalo.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:16

Default images

Japanu preti niži rejting i ukoliko javni dug te zemlje nastavi da se povećava.

S&P je potvrdio rejting Japana na nivou "AA-", ali s negativnom prognozom, upozorivši da povećanje poreza ne bi rešilo strukturalne pobleme koji uvećavaju rashode na socijalnu zaštitu i pojačavaju pritisak na državnu kasu.

Dužničko breme Japana je najveće među industrijalizovanim ekonomijama i ta zemlja možda neće biti u stanju da dalje odlaže drastična kresanja budžetskih izdataka i agresivno podizanje poreza za koje nepopularna japanska vlada nastoji da dobije podršku, s obzirom da dužnička kriza u evrozoni preti da svetsku ekonomiju ponovo gurne u recesiju.

Jedan od problema je i taj, što vladajuća japanska Demokratska partija nema većinu u parlamentu, zbog čega donošenje političkih odluka često teče usporeno.

"U takvim uslovima teško je dobiti saglasnost opozicionih partija za sprovođenje mera koje bi uvećale teret koji trpi javnost. Te teškoće u sprovođenju politike su negativan faktor po suvereni rejting Japana", ukazao je direktor za suverene rejtinge u S&P u Singapuru Takahira Ogava.

Agencije S&P i "Fič" su rangirale kreditnu sposobnost Japana na nivou "AA-", s negativnom prognozom. Agencija "Mudis investors servis" ima rejting Japana na istom nivou, što je po njenoj skali "Aa3", ali sa stabilnom prognozom.

Rejtinzi svih triju agencija su tri stepena ispod vrhunske ocene "AAA", prenela je agencija Rojters.

Japanski rejting bi mogao da bude snižen ukoliko bi rast realnog bruto domaćeg proizvoda te zemlje po stanovniku opao ispod prognoze S&P od 1,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: