Mongolija uz rame Kini i Tajvanu

Ekonomija Mongolije je jedna od najbrže rastućih u svetu. Trenutno se, prema klasifikaciji Svetske banke, nalazi u grupi srednje razvijenih zemalja.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 20.02.2012.

13:56

Default images

Međutim, ako se ostvare prognoze, već sledeće godine će po privrednom rastu prestići Indoneziju.

Zahvaljujući razvoju rudarske industrije, stopa privrednog rasta zemlje u 2010. iznosila je 6.1 odsto, a u 2011 9,8 odsto. Uspon ekonomije Mongolije zasniva se na izvozu uglja, prvenstveno u Rusiju i Kinu. U avgustu prošle godine, Mongolija je pretekla Australiju u snabdevanju Kine ugljem.

Osim rezervi uglja, strane investitore u Mongoliju privlače rezerve bakra i uranijuma.

Procenjuje se da će BDP po glavi stanovnika do kraja 2012. iznositi preko 5.000 dolara po stanovniku, što bi ovu zemlju svrstalo u grupu sa Kinom i Tajvanom.

Međutim, ekonomski napredak ima i svoje negativne efekte. Inflacija u decembru 2011, iznosila je 11,1 odsto, što je prisililo Centralnu banku da podigne svoju kamatu na 11,75 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: