Kubanski emigranti kupuju kuće

Kubanci su počeli da ulažu novac u nekretnine i ta pojava registrovana je ne samo u Havani, već i u drugim gradovima te karipske zemlje.

Svet

Izvor: Danas

Ponedeljak, 20.02.2012.

12:04

Default images

Promet nekretnina podstaknut je merama koje je vlada usvojila u cilju oživljavanja građevinskog sektora, ali i usvajanjem zakona kojim je, posle pola veka zatišja, stanovnicima „Crvenog ostrva“ ponovo omogućeno da kupuju i prodaju nepokretnu imovinu.

Ove promene su ocenjene kao najveći „manevar“ kubanskog predsednika Raula Kastra, otkako je pre tri godine preuzeo državno kormilo. Njegov režim se zalaže za razvoj privatnog preduzetništva i smanjenje državne kontrole nad posustalom ekonomijom, ocenjuje Njujork tajms.

Prethodnih pet decenija, kubanska komunistička vlada je zabranjivala prodaju nekretnina i „gvozdenom pesnicom“ kontrolisala građevinski sektor. Građani su mogli samo da razmenjuju nekretnine i to su činili kroz složene aranžmane i na crnom tržištu.

Vladale su nestašice građevinskog materijala, a birokratske procedure su trajale „u nedogled“. „Trgovci na crno su isporučivali građevinski materijal pod okriljem tame, a kupovina džaka peska bio je proces nalik kupovini droge“, piše Njujork tajms.

Ali, u protekla dva meseca, vlada je uvela brojne olakšice, te ponudila subvencije i kredite za kupovinu ili obnovu nekretnina. Na ulicama Havane mogu se videti ljudi kako farbaju fasade i proširuju svoje stare kuće.

Jedan Kubanac koji je ostvario „pristojnu“ zaradu popravkom mobilnih telefona izjavio je da planira da potroši oko 10.000 dolara na obnovu kuće u kojoj živi. Za kupovinu nekretnina uglavnom su zainteresovani kubanski emigranti, kao i Kubanci koji su u braku sa strancima, dok prodavci pokušavaju da prodaju mahom veće kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: