Nezaposlenost mladih "okidač" gneva

Jedna od najizraženijih posledica krize u evrozoni jeste sve veća stopa nezaposlenosti mladih.

Svet

Izvor: Danas

Ponedeljak, 20.02.2012.

00:09

Default images

Prema zvaničnim podacima, gotovo polovina Španaca starosne dobi između 16 i 24 godina nalazi se na birou rada, u Grčkoj je bez posla 48 odsto mladih istog uzrasta, u Portugalu i Italiji nezaposleno je oko 30 odsto, a u Britaniji 22 odsto madih, što predstavlja dvadesetogodišnji rekord.

Nemogućnost pronalaženja zaposlenja izaziva gnev i osećaj otuđenosti među mladima širom Starog kontinenta, što bi moglo da bude „okidač“ za proteste od Atine do Londona, piše Njujork tajms.

Još gore je što se ne nazire svetlo na kraju tunela. Stručnjaci navode da je među učesnicima nasilnih protesta koji su u leto 2011. potresli London bilo najviše mladih bez posla. Činjenica je da mnogi mladi Britanci mesecima bez uspeha pokušavaju da pronađu posao, pa je vlada premijera Dejvida Kamerona prošle godine odlučila da im odobri novčanu pomoć u iznosu od 4,2 milijardi funti (6,6 milijardi dolara).

Ali, pojedini analitičari ocenjuju da je taj novac trebalo uložiti u programe obuke. „Izdvajanje velikih svota novca za programe obuke mladih po isteku njihovog školovanja je značajna društvena investicija kojom se unapređuje ekonomija“, izjavio je za Njujork tajms Džon Martin, ekonomista iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj sa sedištem u Parizu, koji godinama proučava situaciju na tržištima rada u evropskim državama.

Londonska analitičarka Hilari Stidmen deli Martinov stav. Prema njenom mišljenju, Britanija kaska za zemljama poput Nemačke, Austrije i Holandije, gde je široko rasprostranjena praksa organizovanja pripremnih programa za mlade koji traže posao. Ilustracije radi, svaki deseti poslodavac u Britaniji organizuje takvu obuku, dok u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj to čini najmanje 25 odsto kompanija.

Hilari Stidment takođe smatra da vlada u Londonu greši što izdvaja velike sume novca za organizovanje programa kojima se unapređuju veštine zaposlenih, umesto da obučava početnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: