Tekući računi evrozone u suficitu

Evrozona je u decembru zabeležila suficit tekućeg računa po prvi put od septembra, saopštila je Evropska centralna banka.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

10:36

Default images

U saopštenju se navodi da je u decembru evidentiran suficit tekućeg računa od dve milijarde evra, u odnosu na deficit od 0,9 milijardi iz prethodnog meseca, prenela je agencija AFP.

Bilans plaćanja tekućeg računa, koji ukljućuje uvoz i izvoz dobara i usluga, plus sve druge tekuće transakcije, pomno je praćen indikator sposobnosti jedne zemlje ili oblasti da vrši plaćanja u svetu, i od ključne je važnosti za dugoročno poverenje investitora i trgovinskih partnera. Podaci, koji su tradicionalno podložni obimnim revizijama, pokazali su da je deficit evrozone značajno smanjen tokom prošle godine.

U 12 meseci zaključno sa decembrom, ukupni deficit tekućeg plaćanja iznosio je 30,6 milijardi evra, ili 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je znatno manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je godišnji deficit bio 45,7 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: