Grci možda odluče i da napuste evro

Međunarodni kreditori Grčke precizirali su koje od obećanih mera štednje Atina mora da sprovede pre nego što dobije novac iz novog spasilačkog paketa zajmova.

Svet

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.02.2012.

18:28

Default images

Za Grčku je ključno da sprovede tzv. hitne akcije kako bi osigurala drugi paket zajmova od 130 milijardi evra bez kojeg će ta zemlja krajem marta morati da proglasi moratorijum na otplatu dugova.

Mere "hitne akcije" već su deo velikog paketa štednje koji je grčki parlament usvojio za vikend. Smanjenje budžetskih izdataka treba da bude ostvareno za više od 2,5 milijardi evra. Međutim, Grčka poslednjih godina često nije sprovodila obećane reforme i smanjenja troškova i zato međunarodni kreditori – ostalih 16 članica zone evra i MMF, sada traže rezultate pre nego što Atini daju još novca.

"Ukoliko Grčka ne bude uspela da ispuni sve uslove koje su joj, u zamenu za novi paket pomoći, postavili EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), to bi moglo da dovede do izlaska te zemlje iz evrozone", izjavio je ministar finansija Luksemburga Luk Friden.

On dodaje da "ako grčki narod ili politička elita ne ispune sve ove uslove, a znam da je to veoma teško za narod Grčke i ne potcenjujem probleme koje to predstavlja za državu, ako oni to ne učine, mislim da to znači njihovo isključenje iz evrozone, a uticaj na druge zemlje će sada biti manji nego pre godinu dana".

Friden smatra i da bi Grčka mogla da odluči da je bolje da napusti evrozonu nego da sprovede tako oštru budžetsku štednju, a značajno devalvirana valuta mogla bi da joj obezbedi dodatnu fleksibilnost.

"To bi možda omogućilo Grčkoj novi početak... stvaranje ekonomije koja može da obezbedi zaposlenost. Međutim, to nije scenario koji bih ja voleo", zaključio je Friden.

Grčka nema puno vremena za mere "hitne akcije" jer joj krajem marta dospevaju na naplatu obveznice vredne više milijardi evra. Ta zemlja će se suočiti sa bankrotom ako ne dobije novac međunarodnih kreditora. Prvi spasilački paket zajmova od 110 milijardi evra Grčka je dobila u maju 2010. godine.

Otkazan sastanak evrozone o Grčkoj

Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker je otkazao za sutra planirani sastanak ministara finansija evrozone na kojem je trebalo da bude odlučeno o novom kreditu za Grčku, vrednom 130 milijardi evra.
(European union)
Sastanak je otkazan zbog toga što, kako se navodi, Grčka nije ispunila sve zahteve EU. Ministri evrozone navode da iz Atine nisu dobili informaciju na koji će način Grci uštedeti obećanih 325 miliona evra.

Junker je naveo i da od vodećih grčkih političkih lidera nisu stigla uveravanja da će program štednje biti sproveden i posle izbora koji se očekuju u aprilu.

Umesto sastanka koji je trebalo da se održi sutra, ministri će imati video-konferenciju, a planirani sastanak će biti održan u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: