Evropljani se okreću protiv Nemačke

Predsednik Svetske banke Robert Zelik rekao je da bi se Evropljani ove godine mogli okrenuti protiv Nemačke zbog njenog odnosa prema dužničkoj krizi u evrozoni.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2012.

19:19

Default images

On je pozvao Berlin da pruži više podrške poljuljanim članicama tog monetarnog bloka - Italiji i Španiji.

Zelik je u govoru na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekao da bi "2012. mogla da bude godina u kojoj će Nemačka postati lider u Evropi ili ... u kojoj će Nemačka posrnuti i privući gnev Evropljana". "Ako se Nemačka na kraju 2012. bude povezivala samo sa strogim merama štednje i ključne članice ne budu zadobile političku podršku za te ekonomske akcije, tada bi Nemačka mogla da postane meta gneva", ukazao je Zelik.

On je dodao da ostale zemlje, uključujući tržišta u naglom usponu, nisu shvatile zašto Nemačka nije rada da ulije više novca u iznalaženje rešenja za dužničku krizu.

Tržišta u usponu gledaju na Nemačku "sa izvesnom konfuzijom, zatim sa frustracijom i onda s prezirom", dodao je on.

Zelik je predočio da mu je jedan visoki kineski zvaničnik nedavno rekao: "Zašto bih ja delovao ako Nemačka nije dovoljno zabrinuta da bi delovala?", prenela je francuska agencija AFP.

"Liderstvo podrazumeva utvrđivanje kursa ka pružanju podrške i inicijativa - pre svega za Italiju i Španiju koje su ovde od fundamentalno klritičnog značaja - ukoliko one sprovedu fiskalnu disciplinu i strukturalne reforme", rekao je Zelik.

"Ne kažem vam da bacite novac. Kažem da im unapred jasno stavite do znanja da će ga dobiti ako deluju", dodao je šef Svetske banke.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel je pod velikim pritiskom da izdvoji više novca za spasavanje finansijski ugroženih članica zone evra, ali je ona ostala nepokolebljiva, ukazujući da su sadašnji mehanizmi za spasavanje dovoljni.

Poslednjih dana nemačka suprematija je bila tema na mnogim skupovima. Učesnici 48. međunarodne konferencije o sigurnosti, eksperti i visoki političari iz sedamdesetak zemalja raspravljali su o postojanju jedne vrste ''nemačke Evrope".

Poljski šef diplomatije je ocenio da je Nemačka, ako bi se Evropska unija tumačila kao akcionarsko društvo, najveći, ali ne i većinski akcionar i da su joj za dalji rad potrebni drugi akcionari.

Nemački ministar odbrane Tomas De Mezijer, koji je zajedno sa šefom diplomatije Gvidom Vestervelom predstavljao vladu u Minhenu, smatra da bi, ako bi se nemačka javnost pitala, onda bio odgovor da najveći broj Nemaca želi vodeću ulogu svoje zemlje, ali u odnosu na ekonomiju, a ne u pitanju sigurnosne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: