"Dajte kredite ili uzimam banke"

"Banke Venecuele, privatne i državne, ili ćete finansirati poljoprivrednu proizvodnju ili ćemo mi preduzeti određene mere. Nema treće opcije", rekao je Čavez.

Svet

Izvor: Vijesti

Ponedeljak, 30.01.2012.

12:20

Default images

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapretio je da će nacionalizovati banke koje odbiju da finansiraju poljoprivredne projekte koje podrži njegova vlada, javljaju agencije.

Čavez je izjavio i kako neke vodeće banke u Venecueli odbijaju da ispune zakonski propis da sa najmanje 10 odsto svojih pozajmica moraju da podrže razvojne projekte u zemlji. "Ako to ne možete da uradite - dajte mi banke", rekao je venecuelanski predsednik.

Vlada je već preuzela nekoliko privatnih banaka u prethodnih nekoliko godina zbog, kako je obrazloženo, neregularnosti u poslovanju.

Čavez je, tokom nedeljnog radijskog i televizijskog obraćanja naciji (koje se emituje iz države Barinas u centralnom delu Venecuele), posebno izdvojio tri banke: "Banesco", "Banco Mercantil" i "Banco Provincial", otpužujući ih da daju povoljnije zajmove krupnim zemljoposednicima i biznismenima nego sitnim farmerima.

On je rekao da će pojačati eksproprijaciju velikih imanja s ciljem ustupanja zemljišta malim farmerima.

Proces poljoprivredne reforme omogućio je siromašnima u ruralnim oblastima zemlje da po prvi put sami obrađuju zemlju.

Kritičari, među njima krupni zemljoposednici i farmeri koji su izgubili zemlju, kažu da je posledica te reforme smanjenje proizvodnje, što ostavlja pritisak pojačanog uvoza prehrambenih proizvoda i povećanja cijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: