Italijanski železničari u štrajku

Italijanski železničari stupili su u štrajk u znak protesta zbog predloženih vladinih mera, čiji je cilj otvaranje javnih službi i profesija većoj konkurenciji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

15:25

Default images

Autobusi, vozovi i tramvaji prestali su da saobraćaju u mnogim italijanskim gradovima, dok je više hiljada ljudi u Rimu izašlo na ulice, protestujući zbog najavljenih promena, za koje sindikati strahuju da će dovesti do slabljenja prava radnika.

"Dosta nam je više tih vladinih programa koji uvek pogađaju najslabije, penzionere i radnike, a ne političku elitu niti one koji zaista imaju ekonomsku moć u Italiji", izjavio je član sindikata Mauro Rustiči.

Plan premijera Marija Montija da "sreže" propise kojima je regulisan italijanski sektor javnih službi takođe je izazvao proteste taksista, pravnika i farmaceuta.

Italijanski parlament tek treba da odobri premijerov paket mera, koji je predložen posle mešavine smanjenja troškova i povećanja poreza, uključujući opsežnu reformu penzijskog sistema, sa ciljem da se smanji ogroman italijanski javni dug.

Montijeva vlada je odbacila strahove da bi protesti mogli da je skrenu s puta i veruje da promene generalno imaju široku podršku među stanovništvom, koje će imati koristi od nižih cena i veće konkurencije.

Protivljenje predloženim promenama pojačano je usled sve većeg pritiska na prihode domaćinstava, budući da Italija ove godine ulazi u očekivanu tešku recesiju, ali su protesti do sada relativno držani pod kontrolom, a popularnost vlade u anketama ne opada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: